Inițiative locale

Investiții la "Pensiunea Ovidiu și Paula"
Investiții la "Pensiunea Ovidiu și Paula"
Pensiunea Ovidiu și Paula își va mări în anul 2018 capacitatea de cazare prin adăugarea a șase camere și își va extinde sala mare-restaurant, spune Maria Suceava, administratorul pensiunii. 

La cinci ani de la deschiderea Pensiunii "Ovidiu și Paula", investiție realizată de Maria și Eugen Suceava prin accesarea de fonduri europene în valoare de 400.000 de euro, prin măsura 3.1.3 – Încurajarea activităților turistice, Maria Suceava, administratorul acesteia, anunță mărirea capacității de cazare cu șase noi camere și extinderea sălii-restaurant. Pe lângă acestea, vor fi achiziționate biciclete pentru iubitorii de plimbări în natură pe două roți.

Începuturile

În 2009, când au început lucrările, cei doi porneau pe un drum riscant. "Cei 400.000 de euro nu au acoperit valoarea totală a costurilor, care au atins aproape un milion de euro", spune Maria Suceava. Proiectul era frumos, zona pitorească, în inima naturii, dar costurile erau foarte ridicate, drumul nu fusese încă asfaltat și turismul era un domeniu necunoscut celor doi. 

“Am vrut să facem ceva pe Valea Gurghiului. Pur și simplu, am avut ambiția asta, ne-am zis - hai să facem o pensiune și ne-am pus speranța că va merge.” Pe 9 martie 2013 pensiunea Ovidiu și Paula a fost deschisă.

Calitatea serviciilor și recomandările celor care vizitau pensiunea, inclusiv străini, au fost la început singura formă de promovare. “La început… ca la început, m-am simțit descurajată. Nu cunoșteam domeniul, aveam emoții și doream ca lumea să se simtă bine. Dar când vezi că oamenii pleacă mulțumiți, că te felicită, prinzi curaj să mergi mai departe. Și acum... îmi place”, spune Maria Suceava (foto - sus). Treptat, lucrurile s-au așezat: ea a învățat ce presupune administrarea pensiunii, pe care o conduce acum cu pricepere și exigență, drumul a fost asfaltat, organizarea Festivalului Văii Gurghiului în imediata vecinătate a reprezentat un real ajutor (a avut oaspeți vedete invitate la festival, printre care Ștefan Bănică Jr.) și pensiunea a devenit cunoscută în rândul celor care vizitează zona.

Pensiunea "Ovidiu și Paula" îmbină confortul și funcționalitatea cu spiritul tradițional și specificul local.

"Izvorul de Munte" înfrumusețează și aduce dinamism unui colț din sala restaurant. Picturile au o valoare deosebită pentru Maria Suceava și se regăsesc în toate încăperile pensiunii. 

Pensiunea "Ovidiu și Paula" are, în prezent, nouă camere și două apartamente, reprezentând 26 de locuri de cazare, un restaurant cu capacitate de 110 locuri și o sală de conferințe. Printre facilitățile oferite oaspeților se numără un ciubăr cu apă sărată, saună și jacuzzi, iar doritorii sunt plimbați la stână. De asemenea, organizează mese festive pentru nunți, logodne, botezuri, aniversări și tradiționala "Cină a porcului".

02.01.2018
În vizită la apicultorii din Ibănești
În vizită la apicultorii din Ibănești
Cum au început, cum s-au dezvoltat și ce probleme întâmpină. O lecție consistentă de apicultură de la gospodari din Ibănești - Nelu Moldovan, Niculaie Dan, familia Todoran (Nelu, Claudiu și Ovidiu) și Georgică Chirteș.

Niculaie Dan se gândea de mai mult timp să se apuce de apicultură, iar în 2003, când, în sfârșit, a cumpărat zece stupi, a trimis cinci dintre ei în pastoral, la floarea soarelui, prin prietenul său, Nelu Moldovan. A fost un an atât de bun, încât cu cei cinci stupi și-a acoperit cheltuielile pentru toți zece. Începutul l-a încurajat să meargă mai departe. Chit că nu a avut parte doar de ani îmbelșugați, a continuat, a crescut și acum are 120 de familii de albine. În cei imediat 15 ani, a prins microbul apiculturii și nu ar mai putea renunța la albine. Chiar dacă ar fi nevoit să nu mai facă apicultură la nivelul de acum, câțiva stupi tot ar păstra, doar de dragul de a-i avea pe lângă casă. Tot cu doar câteva familii de albine, primite de la tatăl lui (șase familii), începuse prin 2002 și Nelu Moldovan (o parte din stupi sunt în imaginea de mai sus), care avea însă experiența apiculturii, deoarece a moștenit pasiunea pentru această îndeletnicire de la tatăl său. A mai cumpărat alte zece familii, apoi a completat până la 60. Treptat, a reușit să crească la vreo 130. 

Calendar pastoral
De la jumătatea lunii aprilie și până la sfârșitul lui iulie, pastoralul este programat pentru a atinge cele mai importante perioade de cules: rapiță, salcâm, tei și floarea soarelui. Vâlcea (Drăgășani), zona București (Snagov), Tulcea (Ciucurova) sunt câteva din locurile în care ajunge Nelu Moldovan. Niculaie Dan pleacă împreună cu familia Todoran (tatăl, Nelu Todoran, și cei doi fii, Ovidiu și Claudiu - cu tot cu familii), așa că primăvara cele patru tiruri pleacă în convoi și iau drumul sudului mai călduros.
- începând din 10-15 aprilie: Teleorman și Dolj, pentru rapiță.
- din aprilie - sfârșitul lui mai: salcâm, în trei etape: Dunăre, apoi mai sus, în Gorj (Târgu Cărbunești), Vâlcea, spre Pitești, și dacă timpul este bun, ajung până la Sibiu.
- reîntoarcere acasă - la munte (3 săptămâni – o lună), cu speranța că vor prinde zmeura. 
- din 10-15 iunie - în Tulcea (Babadag), pentru tei.
- din iulie - în Constanța, pentru floarea soarelui.

Înainte de a pleca și pe tot parcursul deplasării, ei păstrează legătura cu oamenii din zonele respective pentru a afla dacă a început sezonul, cum este floarea, daca se fac tratamente pentru culturi etc. „Dacă sunt la rapiță și sunt anunțat că a început salcâmul, plec imediat la salcâm. Este mai scump și mai căutat”, îmi explică Niculaie Dan. Întorși acasă, din august încep pregătirile pentru anul viitor: tratamente antipăduchi, antivarroa, stimularea mătcilor ca să intre cât mai multe albine în iarnă, strâmtorarea și împachetarea pentru iernat.

Apicultură în familie
Claudiu (28 de ani) și Ovidiu (23 de ani) au pășit pe urmele tatălui lor, Nelu Todoran (foto dedesubt), și s-au dedicat apiculturii. Lucrează, pleacă în pastoral și gândesc investițiile împreună. Perseverența, munca în familie, experiența tatălui și receptivitatea băieților nu au întârziat să-și arate rezultatele: au 280 de familii de albine, au achiziționat trei tiruri (2004, 2013 și 2017), pentru fiecare dintre ei, și acum se gândesc la o mărire importantă de capacitate. „Avem 280 de familii de albine și vrem să creștem la 350-400 de familii”, spune Claudiu Todoran. 

Estimările sunt greu de făcut

Apicultura este un sector agricol imprevizibil, cu schimbări care se observă de la an la an, lucru care se reflectă inclusiv în marja foarte extinsă de estimare a producției. Vremea este una dintre variabilele care poate încurca socotelile apicultorilor. Anul acesta, de pildă, salcâmul era înghețat în plin sezon de salcâm, după cum îmi spunea la acea vreme Nelu Moldovan. Pe de altă parte, Georgică Chirteș, cu 98 de familii de albine, spune că a observat tăierea culesului la floarea soarelui, că flori sunt, dar că nu au nectar. Este un aspect intens discutat pe site-urile de specialitate și subiect pentru studii recente. Astfel, specialiștii în domeniu arată că, într-adevăr, la floarea soarelui, importantă pentru că înflorește într-o perioadă în care flora meliferă este mai redusă s-a constatat o diminuare crescândă a secreţiei de nectar.

"Pe lângă condițiile meteo, o posibilă explicație ar fi faptul că în procesul de ameliorare şi creare a hibrizilor de floarea-soarelui s-a acordat o importanţă deosebită însuşirilor productive şi de calitate a hibrizilor obţinuţi, cum ar fi producţia de seminţe la hectar, conţinutul de ulei, raportul favorabil între acizii graşi, procentul de coaje, rezistenţa la boli, dăunători, secetă, frângere etc., secreţia de nectar nefiind un caracter prioritar", explică prof. univ. Petre Iordache, într-un articol publicat pe www.lumeasatului.roDe asemenea, s-a mers pe o tendinţă susţinută de creştere a autofertilităţii hibrizilor de floarea-soarelui şi de promovare a hibrizilor cu grad ridicat de autofertilitate.

Iată de ce în apicultură estimările se fac cu greutate. "Poți face 20, 30, 40 de kilograme de miere/ stup/ an și poți ajunge chiar și la 100 de kilograme. Sau poți să nu faci deloc. N-ai de unde să știi cum va fi anul acela. Anul trecut nu am făcut miere de salcâm, anul ăsta nu am făcut miere de tei", spune Niculaie Dan. Deși înregistrează fluctuații și tendința nu este bruscă, productivitatea este totuși în scădere, spune, la rândul lui, Claudiu Todoran. La fel de importantă ca mierea pe care o iau de la albine, este mierea care le rămâne, fiind luni bune pe an în care acestea nu fac altceva decât să consume. "În medie, dacă o familie produce 30 de kilograme de miere, 10-15 kilograme las pentru albine", explică acesta. Lor li se adaugă turte din miere, un consistent supliment de hrană. 

Mierea bio este la mare căutare

În condițiile în care cererea de miere bio este mare în străinătate și au certificate ecologice, apicultura rămâne totuși rentabilă. Ceea ce nu este ecologic este trecut la miere convențională, dar niciunul dintre ei nu-și dorește această declasare. Asta înseamnă că zonele cu culturi extensive sunt atent alese, culesul este asigurat de flora spontană sau culturi ecologice și de culturi extensive netratate pentru a putea furniza miere bio - curată, nepoluată. 

Probleme frecvente cu care se confruntă apicultorii

Neonicotinoide care, în timp, omoară albinele. Acestea sunt insecticide sistemice cu care se tratează semințele, în cazul cărora substanţa activă este absorbită de către plantă ȋn sucul celular, iar de acolo ajunge ȋn organismul dăunătorilor prin ingestie. Ajung și la albine pe care, treptat, le omoară.

Acarianul varroa care atacă albinele în toate fazele vieții.

Vremea/ condiții meteo neprielnice.  

Tăierea culesului, producție scăzută de nectar. 
  

12.19.2017
Prăjituri, torturi de casă și rețete tradiționale - paradisul iubitorilor de dulce
Prăjituri, torturi de casă și rețete tradiționale - paradisul iubitorilor de dulce
Albiniță, lămâiță, amandine, prăjitură cu vișine, doboș, nuci puțin mai mari decât unghia, piersicuțe rozalii și delicate se lăfăie pe tăvi de diferite forme și mărimi. Mai trebuie ornat doar tortul mirilor.

La nunta la care au ajuns toate aceste bunătăți s-a pus accentul pe latura tradițională, inclusiv la candy bar. Prin urmare, s-au comandat prăjituri de casă, așa cum se făceau pe vremuri. „Nucile și piersicuțele sunt rețete vechi, dar uite că se cer din nou. Pentru o altă nuntă am primit comandă de gogoși, scorușe și plăcintă de mere, cu foi”, spune Laura Farcaș, de la Laboratorul Căsuța Bunicii, din Ibănești Sat.

Pe lângă prăjiturile și torturile de casă preparate după rețete noi și rafinate, care dau un plus de eleganță și gust meselor festive de la aniversări, botezuri, nunți și majorate, Neluțu Gliga, Laura Farcaș și Crina Gliga - cei trei asociați ai laboratorului Căsuța Bunicii - s-au orientat și spre zona tradițională. Aceștia și-au propus să ne reamintească de aromele și ingredientele vechilor prăjiturilor, căutând, păstrând și valorificând rețete tradiționale, dar nu mai puțin gustoase. Așa că plăcintele de mere cu foi, albinița cu dulceață acrișoară de prune și cremă gustoasă de griș cu lapte și unt, amandinele fragede, care ți se topesc în gură sunt aici la loc de cinste.

Mousse-urile, fie sub formă de tort, fie la pahar, fără blat, cu fructe de pădure întregi, sunt cele mai cerute preparate. Dar regele prăjiturilor de casă și, totdată, cel mai costisitor tort este impozantul Doboș: are multe rânduri de foi subțiri și, pentru un tort de 4-5 kilograme, se folosesc 50 de ouă! "Prăjiturile și torturile noastre nu au adaos de arome, totul este făcut aici, în laboratorul nostru. Folosesc unt de cea mai bună calitate, nuci, mere, portocale și ingrediente naturale, nu fac compromisuri când este vorba de calitate. Cremele sunt preparate tot aici, nu folosim creme cumpărate, gata preparate. Amestec în ele bine-bine, cu mâna, nu cu mixerul, uneori și vreo jumătate de oră, la baie de abur", spune Laura Farcaș.

Mousse-uri, torturi Doboș, Tiramisu, Diplomat, Oreo, Kinder cu nucă, Kinder felie de lapte, Snikers, Finetti, Albă ca Zăpada, Petre Roman, Capriciu, iată doar o parte din bunătățile incluse în oferta delicioasă a laboratorului. În perioadele de post se vor putea comanda prăjituri care să fie savurate inclusiv de cei care postesc și au poftă de ceva dulce. Prăjiturile de casă tradiționale vor avea în continuare un loc privilegiat în oferta laboratorului, inclusiv în cofetăria cochetă, care urmează să se deschidă, în aceeași locație cu laboratorul.

Contact pentru comenzi:

Laura Farcaș: 0744.616.344

Crina Gliga: 0757.666.742

12.05.2017
Wild Bliss Organics, sănătate din plante
Wild Bliss Organics, sănătate din plante
Ceaiuri bio din plante medicinale, culese din bogata noastră flora spontană, vor ajunge în magazinele din Statele Unite ale Americii. Îndrăzneața inițiativă le aparține lui Ionel Todoran și Sabin Farcaș.
 

Mireasma plăcută și familiară de coada șoricelului s-a răspândit peste tot, în fiecare dintre încăperile micuței fabrici de procesare a plantelor medicinale de pe Tireu. Dar, după câteva minute petrecute în interior, mireasma plăcută devine un miros puternic care-mi gâdilă nările și simt că va urma o cascadă de strănuturi. Îmi pun imediat masca de protecție pe gură și pe nas, minunându-mă că, până acum, nu am realizat cât de pregnantă este aroma pe care o împrăștie această plantă medicinală, atât de întâlnită.
 
Inițiativă recentă, fabrica de procesare a plantelor medicinale se bazează pe una dintre resursele importante ale locului: plantele medicinale din flora spontană. Calculul celor doi antreprenori a fost următorul: avem floră spontană diversă și valoroasă, prin urmare, dacă plantele sunt culese și procesate corect, “nu doar cu un heirupism ieftin, doar să culegem niște plante, să le întindem la soare și gata!”, se poate obține un ceai organic calitativ, care poate concura cu orice produs de pe piața externă.
 
Floră spontană valoroasă
 
Cei doi s-au orientat exclusiv spre plante din flora spontană, eliminându-le din start pe cele de cultură, deoarece primele sunt mult mai bogate în principii active, element care le conferă efectul terapeutic. “Dacă unei anumite plante îi convenea orice tip de condiții, ar fi crescut peste tot, nu-i așa? Dar dacă preferă zona de deal și de munte, înseamnă că aici are condiții prielnice de dezvoltare – temperatură, sol, altitudine – și poate să ofere tot ce are mai bun, fiind bogată în uleiuri volatile, principii active, taninuri, flavonoide și alte substanțe”, explică Ionel Todoran. De altfel, altitudinea este un ajutor real, unele plante medicinale valoroase preferând altitudinile mai mari. “Măceșul, de pildă, la munte dezvoltă o cantitate de vitamina C de trei ori mai mare decât în regiunea de câmpie”, spune acesta.
 
Dar, pentru ca produsul final, ceaiul de plante medicinale, să fie de cea mai bună calitate, trebuie respectate o serie de norme legate de recoltarea plantelor: doar anumite părți se culeg, într-un anume moment al zilei, fără rouă sau ploaie, seara sau pe vreme însorită, în funcție de specie, Ionel Todoran întocmind un ghid de bune practici de colectare în acest sens. Plantele sunt apoi uscate forțat în uscător la o anumită temperatură și umiditate, parametrii de uscare fiind în permanență controlați cu aparatură de specialitate. Obligatoriu, trec și prin proba de laborator, pentru identificarea speciei după structura celulară, după standardele Pharmacopaea, determinarea umidității finale, după care ajung la mașina de procesat. În prezent, pe stoc este soc, tei, păducel, urzică vie, coada-șoricelului și cimbrișor.
 
Anii premergători
Începerea propriu-zisă a lucrărilor a fost precedată de numeroase studii de piață. S-a identificat cererea de ceaiuri organice pe piața SUA, nișa de piață, posibilități de desfacere, profilul complet al consumatorului și prețul pe care este dispus să-l dea, pentru a veni cu un produs care să răspundă dorințelor și nevoilor acestuia. În total, a durat aproximativ 3 ani. Doar după aceea a demarat etapa de proiectare și construcție a fabricii, a uscătorului, sistemelor ventilație, centrala termică. Totul, de la A la Z, realizat de Ionel Todoran, care s-a documentat inclusiv asupra unui concept de mașină de procesat plante, pe care l-a îmbunătățit, adaptat și, în final, l-a pus în practică.
 
Ceaiurile vor fi vândute din toamna acestui an sub brandul Wild Bliss Organics, de la Carpathian Herbs, o cutie având două pliculețe a câte 25 de grame, într-un lanț de magazine cu produse exclusiv bio din SUA, dar și pe platforma internațională de vânzare online Amazon și pe website-ul Wildblissorganics.

GALERIE FOTO

11.06.2017
Florăria "Boutique L Style"
Florăria "Boutique L Style"
Pasionată de accesorii și decorațiuni, în urmă cu câțiva ani, Laura Todoran a început să confecționeze coliere: accesorii lucrate de mână, după ideile și imaginația ei, modele ample, care se potrivesc unor ținute de ocazie.

Apoi, a realizat coronițe decorative. Au avut succes și lucrul acesta i-a dat curaj. Când s-a decis să-și deschidă florăria s-a gândit că, în acest fel, va putea să ofere clienților lucruri care îi poartă amprenta personală, făcând astfel un lucru care-i place și o reprezintă și, în egală măsură, a luat în calcul faptul că, în Ibănești, deși cererea de buchete și decorațiuni florale este mare (pentru nunți, botezuri, aniversări, serbări școlare), nu exista o florărie.

Din 2014, când a deschis florăria, Laura Todoran a dorit să ofere mai mult decât niște flori, frumos ambalate. Ar fi fost o cale ușoară, pentru că știe ce se cere. "Trandafirii, trandafirii roșii sunt cei mai ceruți și se vând cel mai bine", spune ea. În schimb, încearcă să ofere alternative la ambalarea clasică a buchetelor și promovează decorațiunile florale din materiale textile, pe care le realizează chiar ea. "În loc de un buchet de nuntă pentru mașină sau de mireasă din flori naturale, care se vă ofili, de ce să nu cumperi un buchet pe care-l poți păstra ani de zile drept amintire și poate fi un element original de decorațiune interioară, pe care să-l expui în casă?" 

Prin urmare, la florăria Boutique L Style, pe lângă florile naturale, sunt expuse buchete de mireasă din broșe, flori din material textil așezate în cutii sau ghivece speciale, de cadou, coronițe, decorațiuni care folosesc drept suport cărți vechi, pe care sunt lipite flori și alte mărunțișuri de efect, lumânări festive în diverse tipuri de aranjamente, alături de multe alte decorațiuni și accesorii. 

11.06.2017
Brutăria Bozon
Brutăria Bozon
Brutăria Bozon a fost înființată de frații Gliga Vasile Cristian și Dumitru în 1992, fiind botezată după străbunicul lor, Gliga Bozon. Brutăria are două puncte de lucru: în Dulcea și în Gurghiu.

Din tată-n fiu Luând exemplul tatălui lor, care era brutar, cei doi frați au construit în Dulcea clădirea brutăriei, în Gurghiu au  mai cumpărat una și au început cu pâinea rotundă pe vatră și pâinea bătută de coajă pe vatră. În Dulcea, și-au diversificat oferta cu franzelă și alte produse de panificație. Sortimentele pe vatră se produc la punctul de lucru din Gurghiu, unde au în dotare un cuptor Dampf.

Dintre produsele de panificație ale brutăriei Bozon: 

Pâine (rotundă, bătută de coajă), pâine mare, tip franzelă, franzelă, pâine neagră cu semințe

Colaci pentru pomeni și parastase, cristate, prescuri, colaci cu flori (pentru evenimente festive - de purtat de staroste la nunți, sărbători, Rusalii).

Cozonaci cu rahat sau nuc, cornuri cu ciocolată sau vanilie, împletituri, melci cu nucă și urdoici, pentru care folosesc urdă produsă local, la Mirdatod Ibănești.

Brutăria Bozon: Sat Dulcea, nr.1, Comuna Ibănești

11.06.2017
Apicultură
Apicultură
Apicultura este bine reprezentată în comună, potrivit ultimului recensământ agricol înregistrându-se peste 600 de familii de albine.

Producători

#1 Nelu Moldovan 

Dragostea pentru albine este o moștenire de familie: tatăl lui Nelu Moldovan a îndrăgit albinele și a transmis pasiunea fiului său, care îngrijește cu pricepere peste 130 de familii de albine. Acesta și-a început mica afacere (pe care nu o definește atât drept o afacere, cât, mai mult, ca un hobby) prin anul 2002 cu șase familii, primite de la tatăl său, a mai cumpărat alte zece, apoi a completat până la 60 de familii. În timp, a reușit să crească.

Ultimii ani au fost dificili pentru apicultorii din zonă, în special din cauza frigurilor târzii (cu salcâm înghețat în plin sezon de salcâm, cum s-a întâmplat anul acesta), majoritatea înregistrând pierderi mari de efectiv, în unele cazuri peste jumătate din familii au murit. La ultimul recensământ, de anul acesta, el a numărat  totuși aproximativ 130 de familii de albine (puțin peste 130) cu care umblă prin țară, în funcție de floare și sezon (Vâlcea- Drăgășani, zona București - Snagov, Ciucurova – Tulcea și oriunde știe că sunt condiții prielnice albinelor)

Sortimente produse și puse la vânzare: în special, miere de salcâm, miere polifloră, miere de tei, dar și alte produse apicole.

Contact: Ibănești Sat, nr. 272A/ Telefon: 0747.413.740

11.06.2017
Producători de legume - un model de succes
Producători de legume - un model de succes

"Poți să faci agricultură indiferent de teren. Și în stâncă poți să cultivi dacă știi să lucrezi pământul". Familia Dan are trei solarii de câte 22/ 7 metri, 24/ 7 metri, 20/ 7 metri, plus o suprafață generoasă de teren cultivat, totul având o organizare perfectă.

În ciuda solului nu prea strălucit, a dăunătorilor și condițiile meteo nefavorabile (cu friguri neașteptate, târzii, și chiar îngheț), Eugen și Monica Dan au în fiecare an o recoltă timpurie bogată - roșii, castraveți, ardei, gogoșari, varză, cartofi, ridichi. În luna mai, roșiile sunt deja înflorite. Varza este unul dintre produsele de care familia Dan este foarte mândră și își doresc să-i mărească suprafața alocată. "Aș pune și două-trei hectare doar cu varză", spune Eugen Dan. "N-ați luat varză de la noi, n-ați aflat ce pierdeți!"

Secretele reușitei: răbdare și determinare. Nu există compromisuri când vine vorba de calitate și muncă multă, foarte multă, depusă de toți membrii familiei.

"Odată ce ai intrat, nu mai poți să ieși din solarii. Și dacă dai dragoste plantelor, îți răspund la fel", mai zice Eugen. Așa reușește ca, în fiecare sezon, să aibă ceva de oferit: fie răsaduri, fie legume, fie conserve și este invitat, în mod constant, la târgurile de produse tradiționale din țară.

Contact:

Ibănești, nr. 368/ 0762.625.956, 0762.632.894, Facebook: Solariile lui Dan

03.15.2018