Inițiative locale

Wild Bliss Organics, sănătate din plante
Wild Bliss Organics, sănătate din plante
Ceaiuri bio din plante medicinale, culese din bogata noastră flora spontană, vor ajunge în magazinele din Statele Unite ale Americii. Îndrăzneața inițiativă le aparține lui Ionel Todoran și Sabin Farcaș.
 

Mireasma plăcută și familiară de coada șoricelului s-a răspândit peste tot, în fiecare dintre încăperile micuței fabrici de procesare a plantelor medicinale de pe Tireu. Dar, după câteva minute petrecute în interior, mireasma plăcută devine un miros puternic care-mi gâdilă nările și simt că va urma o cascadă de strănuturi. Îmi pun imediat masca de protecție pe gură și pe nas, minunându-mă că, până acum, nu am realizat cât de pregnantă este aroma pe care o împrăștie această plantă medicinală, atât de întâlnită.
 
Inițiativă recentă, fabrica de procesare a plantelor medicinale se bazează pe una dintre resursele importante ale locului: plantele medicinale din flora spontană. Calculul celor doi antreprenori a fost următorul: avem floră spontană diversă și valoroasă, prin urmare, dacă plantele sunt culese și procesate corect, “nu doar cu un heirupism ieftin, doar să culegem niște plante, să le întindem la soare și gata!”, se poate obține un ceai organic calitativ, care poate concura cu orice produs de pe piața externă.
 
Floră spontană valoroasă
 
Cei doi s-au orientat exclusiv spre plante din flora spontană, eliminându-le din start pe cele de cultură, deoarece primele sunt mult mai bogate în principii active, element care le conferă efectul terapeutic. “Dacă unei anumite plante îi convenea orice tip de condiții, ar fi crescut peste tot, nu-i așa? Dar dacă preferă zona de deal și de munte, înseamnă că aici are condiții prielnice de dezvoltare – temperatură, sol, altitudine – și poate să ofere tot ce are mai bun, fiind bogată în uleiuri volatile, principii active, taninuri, flavonoide și alte substanțe”, explică Ionel Todoran. De altfel, altitudinea este un ajutor real, unele plante medicinale valoroase preferând altitudinile mai mari. “Măceșul, de pildă, la munte dezvoltă o cantitate de vitamina C de trei ori mai mare decât în regiunea de câmpie”, spune acesta.


 
Dar, pentru ca produsul final, ceaiul de plante medicinale, să fie de cea mai bună calitate, trebuie respectate o serie de norme legate de recoltarea plantelor: doar anumite părți se culeg, într-un anume moment al zilei, fără rouă sau ploaie, seara sau pe vreme însorită, în funcție de specie, Ionel Todoran întocmind un ghid de bune practici de colectare în acest sens. Plantele sunt apoi uscate forțat în uscător la o anumită temperatură și umiditate, parametrii de uscare fiind în permanență controlați cu aparatură de specialitate. Obligatoriu, trec și prin proba de laborator, pentru identificarea speciei după structura celulară, după standardele Pharmacopaea, determinarea umidității finale, după care ajung la mașina de procesat. În prezent, pe stoc este soc, tei, păducel, urzică vie, coada-șoricelului și cimbrișor.


 
Anii premergători
Începerea propriu-zisă a lucrărilor a fost precedată de numeroase studii de piață. S-a identificat cererea de ceaiuri organice pe piața SUA, nișa de piață, posibilități de desfacere, profilul complet al consumatorului și prețul pe care este dispus să-l dea, pentru a veni cu un produs care să răspundă dorințelor și nevoilor acestuia. În total, a durat aproximativ 3 ani. Doar după aceea a demarat etapa de proiectare și construcție a fabricii, a uscătorului, sistemelor ventilație, centrala termică. Totul, de la A la Z, realizat de Ionel Todoran, care s-a documentat inclusiv asupra unui concept de mașină de procesat plante, pe care l-a îmbunătățit, adaptat și, în final, l-a pus în practică.
 
Ceaiurile vor fi vândute din toamna acestui an sub brandul Wild Bliss Organics, de la Carpathian Herbs, o cutie având două pliculețe a câte 25 de grame, într-un lanț de magazine cu produse exclusiv bio din SUA, dar și pe platforma internațională de vânzare online Amazon și pe website-ul Wildblissorganics.

GALERIE FOTO

08.16.2017
Florăria "Boutique L Style"
Florăria "Boutique L Style"
Pasionată de accesorii și decorațiuni, în urmă cu câțiva ani, Laura Todoran a început să confecționeze coliere: accesorii lucrate de mână, după ideile și imaginația ei, modele ample, care se potrivesc unor ținute de ocazie.

Apoi, a realizat coronițe decorative. Au avut succes și lucrul acesta i-a dat curaj. Când s-a decis să-și deschidă florăria s-a gândit că, în acest fel, va putea să ofere clienților lucruri care îi poartă amprenta personală, făcând astfel un lucru care-i place și o reprezintă și, în egală măsură, a luat în calcul faptul că, în Ibănești, deși cererea de buchete și decorațiuni florale este mare (pentru nunți, botezuri, aniversări, serbări școlare), nu exista o florărie.

Din 2014, când a deschis florăria, Laura Todoran a dorit să ofere mai mult decât niște flori, frumos ambalate. Ar fi fost o cale ușoară, pentru că știe ce se cere. "Trandafirii, trandafirii roșii sunt cei mai ceruți și se vând cel mai bine", spune ea. În schimb, încearcă să ofere alternative la ambalarea clasică a buchetelor și promovează decorațiunile florale din materiale textile, pe care le realizează chiar ea. "În loc de un buchet de nuntă pentru mașină sau de mireasă din flori naturale, care se vă ofili, de ce să nu cumperi un buchet pe care-l poți păstra ani de zile drept amintire și poate fi un element original de decorațiune interioară, pe care să-l expui în casă?" 

Prin urmare, la florăria Boutique L Style, pe lângă florile naturale, sunt expuse buchete de mireasă din broșe, flori din material textil așezate în cutii sau ghivece speciale, de cadou, coronițe, decorațiuni care folosesc drept suport cărți vechi, pe care sunt lipite flori și alte mărunțișuri de efect, lumânări festive în diverse tipuri de aranjamente, alături de multe alte decorațiuni și accesorii. 

06.27.2017
Brutăria Bozon
Brutăria Bozon
Brutăria Bozon a fost înființată de frații Gliga Vasile Cristian și Dumitru în 1992, fiind botezată după străbunicul lor, Gliga Bozon. Brutăria are două puncte de lucru: în Dulcea și în Gurghiu.

Din tată-n fiu Luând exemplul tatălui lor, care era brutar, cei doi frați au construit în Dulcea clădirea brutăriei, în Gurghiu au  mai cumpărat una și au început cu pâinea rotundă pe vatră și pâinea bătută de coajă pe vatră. În Dulcea, și-au diversificat oferta cu franzelă și alte produse de panificație. Sortimentele pe vatră se produc la punctul de lucru din Gurghiu, unde au în dotare un cuptor Dampf.

Dintre produsele de panificație ale brutăriei Bozon: 

Pâine (rotundă, bătută de coajă), pâine mare, tip franzelă, franzelă, pâine neagră cu semințe

Colaci pentru pomeni și parastase, cristate, prescuri, colaci cu flori (pentru evenimente festive - de purtat de staroste la nunți, sărbători, Rusalii).

Cozonaci cu rahat sau nuc, cornuri cu ciocolată sau vanilie, împletituri, melci cu nucă și urdoici, pentru care folosesc urdă produsă local, la Mirdatod Ibănești.

Brutăria Bozon: Sat Dulcea, nr.1, Comuna Ibănești

06.15.2017
Apicultură
Apicultură
Apicultura este bine reprezentată în comună, potrivit ultimului recensământ agricol înregistrându-se peste 600 de familii de albine.

Unul dintre producători este Nelu Moldovan 

Dragostea pentru albine este o moștenire de familie: tatăl lui Nelu Moldovan a îndrăgit albinele și a transmis pasiunea fiului său, care îngrijește cu pricepere peste 130 de familii de albine. Acesta și-a început mica afacere (pe care nu o definește atât drept o afacere, cât, mai mult, ca un hobby) prin anul 2002 cu șase familii, primite de la tatăl său, a mai cumpărat alte zece, apoi a completat până la 60 de familii. În timp, a reușit să crească.

Ultimii ani au fost dificili pentru apicultorii din zonă, în special din cauza frigurilor târzii (cu salcâm înghețat în plin sezon de salcâm, cum s-a întâmplat anul acesta), majoritatea înregistrând pierderi mari de efectiv, în unele cazuri peste jumătate din familii au murit. La ultimul recensământ, de anul acesta, el a numărat  totuși aproximativ 130 de familii de albine (puțin peste 130) cu care umblă prin țară, în funcție de floare și sezon (Vâlcea- Drăgășani, zona București - Snagov, Ciucurova – Tulcea și oriunde știe că sunt condiții prielnice albinelor)

Sortimente produse și puse la vânzare: în special, miere de salcâm, miere polifloră, miere de tei, dar și alte produse apicole.

Contact: Ibănești Sat, nr. 272A/ Telefon: 0747.413.740

08.16.2017
Producători locali (legume, flori)
Producători locali (legume, flori)

EUGEN DAN: "Poți să faci agricultură indiferent de teren. Și în stâncă poți să cultivi dacă știi să lucrezi pământul". Familia Dan are trei solarii de câte 22/ 7 metri, 24/ 7 metri, 20/ 7 metri, plus o suprafață generoasă de teren cultivat, totul având o organizare perfectă.

În ciuda solului nu prea strălucit, a dăunătorilor și condițiile meteo nefavorabile (cu friguri neașteptate, târzii, și chiar îngheț), Eugen și Monica au în fiecare an o recoltă timpurie bogată - roșii, castraveți, ardei, gogoșari, varză, cartofi, ridichi. În luna mai, roșiile sunt deja înflorite. Varza este unul dintre produsele de care familia Dan este foarte mândră și își doresc să-i mărească suprafața alocată. "Aș pune și două-trei hectare doar cu varză", spune Eugen Dan. "N-ați luat varză de la noi, n-ați aflat ce pierdeți!"

Secretele reușitei: răbdare și determinare. Nu există compromisuri când vine vorba de calitate și muncă multă, foarte multă, depusă de toți membrii familiei.

"Odată ce ai intrat, nu mai poți să ieși din solarii. Și dacă dai dragoste plantelor, îți răspund la fel", mai zice Eugen. Așa reușește ca, în fiecare sezon, să aibă ceva de oferit: fie răsaduri, fie legume, fie conserve și este invitat, în mod constant, la târgurile de produse tradiționale din țară.

Contact:

Ibănești, nr. 368/ 0762.625.956, 0762.632.894, Facebook: Solariile lui Dan

 

08.16.2017