Școlile se pregătesc să-și deschidă porțile. Ce noutăți aduce anul școlar 2017-2018

Școlile se pregătesc să-și deschidă porțile. Ce noutăți aduce anul școlar 2017-2018
FOTO: Au mai rămas doar câteva zile până la începerea noului an școlar


"Vai, s-a stricat soarele!", exclamă Mariana Gliga și se urcă pe un scaun ca să ajungă la soarele hârtie de deasupra tablei. Îi conturează o gură mare, zâmbitoare. "Îți place, e prietenos?"

Apoi, începe să încrețească un ștergar viu colorat ca să-l așeze, așa cum a învățat-o bunica ei, lângă o farfurie veche, de lut. "Uite, are o pisicuță cusută pe el", îmi arată. Sunt micile ei surprize și detalii cu care înfrumusețează sala și speră să-i bucure pe copiii din clasa a treia din Isticeu.

În toate școlile din Ibănești este la fel. Se lucrează cu suflet. În ultimele zile de vacanță de vară, nu doar copiii, ci și cadrele didactice se pregătesc cu emoție pentru începerea noului an școlar. Toată lumea, fără excepții, lucrează să aranjeze sălile de clasă, să le împodobească și să le înveselească, să creeze un spațiu prietenos, în care copiii să vină cu plăcere. 

Luni, 11 septembrie, ora 9:00, are loc deschiderea anului școlar 2017-2018

Școala Gimnazială Ibănești începe noul anul școlar cu un total de 26 de formațiuni de studiu (grădiniță, clase pregătitoare, ciclu primar, gimnazial), repartizate astfel: șase grupe grădiniță (una la Dulcea, două la Ibănești Pădure, una la Isticeu, două la Ibănești Sat), douăsprezece clase de ciclul primar și opt clase ciclul gimnazial. În total - 466 de elevi, 34 de cadre didactice, dintre care 26 sunt titulare, un pensionar și 7 suplinitori calificați.

Pe structuri de învățământ, formațiunile de studiu sunt repartizate în felul următor:

-Dulcea - o grupă grădiniță, clasa a II-a și clasă pregătitoare. De reținut: clasele a V-a și a VI-a au fost mutate de la Dulcea, la Ibănești Pădure!

-Ibănești Pădure: două grupe grădiniță, patru clase gimnaziale (clasele V-VIII). În clădirea de la Isticeu va fi o grupă de grădiniță și ciclu primar complet (pregătitoare - clasa a IV-a).

-Ibănești Sat: două grupe grădiniță, o clasă pregătitoare și câte o clasă din I-VIII. Grupele de grădiniță vor avea săli noi de clasă, în clădirea școlii din la Ibănești Sat.

Noul plan cadru de învățământ a ajuns la clasa a V-a

La nivel național, noul plan cadru de învățământ, care s-a introdus treptat, a ajuns la clasa a V-a (elevii care intră în clasele a V-a au urmat noul plan cadru de învățământ încă din clasa pregătitoare, acesta urmând să ajungă în anii următori, odată cu ei, la clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a.)

Elemente de noutatele pentru clasele a V-a pe care le aduce noul plan cadru de învățământ: o oră mai puțin de limba română pe săptămână (4 ore/ săptămână), o oră/ săptămână de educație socială, două ore/ săptămână de limbă străină, numărul de ore de istorie crește la două (de la o oră/ săptămână), informatica nu mai este disciplină opțională, ci devine materie obligatorie, cu o oră pe săptămână (în vechiul plan cadru, urmat încă de clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a, informatica rămâne materie opțională). De asemenea, devine obligatorie studierea unei discipline opționale  (opțional integrat la nivelul mai multor arii curriculare, ceea ce se referă la faptul că atinge mai multe domenii). La nivelul Școlii Gimnaziale Ibănești, disciplina opțională, care atinge educație fizică, sport și sănătate, matematică și științe ale naturii, om și societate, consiliere și orientare va fi "Educație estetică și îngrijirea corpului uman", predat de doamna profesoară Lucreția Boier. 

Microbuzul școlar 

Transportul școlar va fi asigurat, ca și în anii anteriori, de microbuzul școlar, care are o capacitate de 16 locuri (dintre care un loc este al cadrului didactic însoțitor) plus șofer. Microbuzul școlar efectuează transportul doar între unități de învățământ, stațiile fiind stabilite strict pe traseul care le leagă.

"Traseul microbuzului din Ibănești leagă școlile din Dulcea, Ibănești Pădure, Tireu (grădinița Tireu - faptul că a fost grădiniță ne-a permis să aducem microbuzul până aici, altfel nu puteam urca până în această zonă), Isticeu, Ibănești Sat. Oricât ne-am dori, microbuzul nu poate să-și schimbe traseul sau să devieze pentru a ajunge la zonele mai îndepărtate, legea nu ne permite acest lucru. Microbuzul asigură transportul între unități de învățământ, nu este transport domiciliu-școală. În plus, nu există nici timpul să facem asta - sunt 129 de elevi care trebuie transportați și avem un singur microbuz care poate duce, în același timp, doar 15 copii", spune Ingrid Dan, director Școala Gimnazială Ibănești.

Și anul acesta vor fi clase care încep programul de la ora 9. Legea prevede începerea cursurilor la 8 dimineața, dar există o excepție: în cazuri bine întemeiate se poate începe la ora 9. "Situația noastră este întemeiată, avem un singur microbuz (microbuze nu au mai fost alocate de la minister), așa că am schimbat ora pentru ca toți elevii să poată fi aduși la școală la timp", explică Ingrid Dan.

Vă așteptăm, copii!

Luni dimineața, la ora 9:00, clopoțelul se va auzi din nou în curțile școlilor. Sălile de clasă, coridoarele vor fi din nou însuflețite de zeci și zeci de glasuri de copii. Planșele, materialele, desenele, decorațiunile pregătite de învățători și profesori vor putea fi admirate și folosite. Soarele desenat de Mariana Gliga îi va înveseli pe elevi, din locul lui, de deasupra tablei. Veselele clase de grădiniță din Ibănești Sat își vor primi pentru prima dată micuții "locatari". Emoțiile vor fi mari pentru cei care trec pentru prima oară pragul școlii și-și vor cunoaște învățătoarea sau pentru cei cei care se despart de ea și trec mai departe, în clasa V-a. Pe cei din clasa a VIII-a îi așteaptă un an dificil, cu o evaluare națională la final.  

Tuturor le urăm mult succes în noul an școlar și sunt așteptați cu drag la școală!

GALERIE FOTO: Pregătiri pentru începerea școlii