Prăjituri, torturi de casă și rețete tradiționale - paradisul iubitorilor de dulce

Prăjituri, torturi de casă și rețete tradiționale - paradisul iubitorilor de dulce
FOTO: Dulciuri irezistibile pentru un candy bar tradițional


Albiniță, lămâiță, amandine, prăjitură cu vișine, doboș, nuci puțin mai mari decât unghia, piersicuțe rozalii și delicate se lăfăie pe tăvi de diferite forme și mărimi. Mai trebuie ornat doar tortul mirilor.

La nunta la care au ajuns toate aceste bunătăți s-a pus accentul pe latura tradițională, inclusiv la candy bar. Prin urmare, s-au comandat prăjituri de casă, așa cum se făceau pe vremuri. „Nucile și piersicuțele sunt rețete vechi, dar uite că se cer din nou. Pentru o altă nuntă am primit comandă de gogoși, scorușe și plăcintă de mere, cu foi”, spune Laura Farcaș, de la Laboratorul Căsuța Bunicii, din Ibănești Sat.

Pe lângă prăjiturile și torturile de casă preparate după rețete noi și rafinate, care dau un plus de eleganță și gust meselor festive de la aniversări, botezuri, nunți și majorate, Neluțu Gliga, Laura Farcaș și Crina Gliga - cei trei asociați ai laboratorului Căsuța Bunicii - s-au orientat și spre zona tradițională. Aceștia și-au propus să ne reamintească de aromele și ingredientele vechilor prăjiturilor, căutând, păstrând și valorificând rețete tradiționale, dar nu mai puțin gustoase. Așa că plăcintele de mere cu foi, albinița cu dulceață acrișoară de prune și cremă gustoasă de griș cu lapte și unt, amandinele fragede, care ți se topesc în gură sunt aici la loc de cinste.

Mousse-urile, fie sub formă de tort, fie la pahar, fără blat, cu fructe de pădure întregi, sunt cele mai cerute preparate. Dar regele prăjiturilor de casă și, totdată, cel mai costisitor tort este impozantul Doboș: are multe rânduri de foi subțiri și, pentru un tort de 4-5 kilograme, se folosesc 50 de ouă! "Prăjiturile și torturile noastre nu au adaos de arome, totul este făcut aici, în laboratorul nostru. Folosesc unt de cea mai bună calitate, nuci, mere, portocale și ingrediente naturale, nu fac compromisuri când este vorba de calitate. Cremele sunt preparate tot aici, nu folosim creme cumpărate, gata preparate. Amestec în ele bine-bine, cu mâna, nu cu mixerul, uneori și vreo jumătate de oră, la baie de abur", spune Laura Farcaș.

Mousse-uri, torturi Doboș, Tiramisu, Diplomat, Oreo, Kinder cu nucă, Kinder felie de lapte, Snikers, Finetti, Albă ca Zăpada, Petre Roman, Capriciu, iată doar o parte din bunătățile incluse în oferta delicioasă a laboratorului. În perioadele de post se vor putea comanda prăjituri care să fie savurate inclusiv de cei care postesc și au poftă de ceva dulce. Prăjiturile de casă tradiționale vor avea în continuare un loc privilegiat în oferta laboratorului, inclusiv în cofetăria cochetă, care urmează să se deschidă, în aceeași locație cu laboratorul.

Contact pentru comenzi:

Laura Farcaș: 0744.616.344

Crina Gliga: 0757.666.742