Tradiții

Grupul folcloric „Ecou din Ibănești” a participat la Zilele Bibliotecii Orășenești "Liviu Rusu", din Sărmașu
Grupul folcloric „Ecou din Ibănești” a participat la Zilele Bibliotecii Orășenești "Liviu Rusu", din Sărmașu

Grupul folcloric „Ecou din Ibănești” a participat la Reuniunea Culturală "Câmpia Transilvaniei în Cultura și Istoria Națională", eveniment prilejuit de Zilele Bibliotecii Orășenești "Liviu Rusu", din Sărmașu, ediția a VIII-a, care au avut loc în perioada 9-11 noiembrie 

În cadrul evenimentului, grupul folcloric „Ecou din Ibănești” a prezentat un colaj de cântece populare și patriotice. În plus, cei prezenți au avut ocazia să savureze preparatele delicioase oferite de reprezentanții comunei noastre.

“Cei prezenți la eveniment au putut degusta din preparatele tradiționale pe care le-am expus: prăjitură cu gem și bezea cu nucă, albiniță, chec cu nucă, prăjitură cu mere, boabe de porumb fierte, cocoși (popcorn), jumeri, pită cu untură, ceapă și boia, bostan copt, zacuscă, gem, murături, slănină cu ceapă și nelipsitele produse ale firmei Mirdatod - cașcaval și telemea de Ibănești”, spune Nicoleta Man, bibliotecară la Biblioteca Comunală Ibănești.

Spectacol folcloric, lansări și prezentări de carte

Pe lângă festivalul folcloric susținut de Marioara Precup Stoica, Leontina Pop, Oana Bogdan Pop, Vasile Soporan și grupul vocal "Ecou din Ibănești", Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, Mureș, a prezentat proiectul „100 de cărți pentru Marea Unire”.

Cu această  ocazie a avut loc lansarea cărții „Tu ce-ai făcut astăzi?” a scriitorului Ovidiu Scridon și concertul autorului, iar artista Leontina Pop a prezentat cartea autobiografică „Am plecat copil în lume, Cântecu’ mi-a dat un nume”. De asemenea, au fost aniversate și evocate personalități locale, iar sâmbătă, 10 noiembrie, a avut loc Ziua Porților deschise la Biblioteca Orășenească „Liviu Rusu”. Invitat de onoare a fost Livia Rusu Marta, fiica lui Liviu Rusu.

11.14.2018
Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus” (Hodac)
Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus” (Hodac)
Tradiții, diversitate, culoare, bucurie și mândrie la Festivalul Internațional de Folclor „Pe Gurghiu în jos și-n sus”, din comuna Hodac, un eveniment deosebit, aflat în acest an la a treia ediție (14-15 iulie).
08.07.2018
Grupul folcloric "Ibășteana" a participat la Festivalul folcloric de obiceiuri populare "Nestemate Mureșene"
Grupul folcloric "Ibășteana" a participat la Festivalul folcloric de obiceiuri populare "Nestemate Mureșene"
Grupul folcloric "Ibășteana" a participat duminică, 15 aprilie, la ediția a XVI-a a Festivalului folcloric de obiceiuri populare "Nestemate Mureșene", din Nazna.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş în colaborare cu Primăria comunei Sâncraiu de Mureş și cu sprijinul Consiliului Județean Mureș.

Grupul folcloric "Ibășteana", coordonat de Dorina Farcaș, a participat cu obiceiul carului cu zestre, aducând pe scena Căminului Cultural din Nazna mirii, starostea cu colacul și cupa de jinars, vechi obiceiuri și chiuituri din Ibănești. 

"Pe deasupra ăstui sat

Mare nor s-o ridicat,

Da' nu-i norul soarelui

Că-i nunta împăratului!"

 

"Frunză verde de alun

Doamne-ajută-ne la drum

Să merem și să venim

Gândul să ni-l împlinim!

Tot om mere și-om veni

Gândul ni l-om împlini."

 

"Bine-mi pare c-ați venit

Că de mult v-am tot dorit.

Bine-mi pare c-ați intrat

Că de mult v-am așteptat.

Când v-am văz't venind pe drum

V-am făcut jinarsul bun.

Când v-am vaz't venind pe cale

V-am făcut jinarsul tare."

Lista participanților la Festivalului Folcloric de obiceiuri populare "Nestemate Mureșene", Nazna: grupul vocal „Floare Mureşană” al Școlii Gimnaziale Nazna, ansamblul de dansuri populare „Mugurelul” din Sâncraiu de Mureş, ansamblul folcloric „Colibiţa” din Bistrița Bârgăului, ansamblul folcloric „Coroniţa” din Solovăstru, grupul folcloric “Toaca-Văii Gurghiului” din Toaca, grupul vocal „Cununiţa” din Târgu-Mureş, grupul vocal „Nazna” din localitatea Nazna, interpretele Anca Manoilă şi Alexandra Togănel.

La eveniment a luat parte și Iulian Praja, directorul Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureş.

Coordonator artistic: Náznán Anna, consultant artistic la Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Mureș.

 

 

04.16.2018
Când acul așterne minuni pe pânză
Când acul așterne minuni pe pânză
Atestate de anul acesta ca meșteri populari, Dorina Farcaș și Elena Murar creează cămăși folosind tehnici diferite ale lucrului de mână care pun în evidență, fiecare în felul ei, frumusețea motivelor tradiționale românești.

Când scoate un model pentru o cămașă cu umăr înflorat și viu colorat, care se poartă la "șorțul cu peană", Dorina Farcaș pune peste pânza cu modelul deja cusut o coală de calc, pentru a-l putea desena cu acuratețe. Apoi, întinde bine pe masă materialul nou, alb, pe care urmează să coasă, peste el pune o coală de indigo, coala de calc și le prinde bine în piuneze pentru a putea contura, cu creionul sau cu pixul, modelul pe care urmează să-l coasă. "Înainte, când nu aveau calc, femeile foloseau hârtie la sul", povestește Dorina. "Înmuiau o cârpă în ulei și dădeau cu ea peste hârtie". Iar de aici, începe partea cu adevărat migăloasă: umple conturul desenat, cusând cu pășituri, de sus în jos, fir lângă fir. Cel mai bine lucrează așa pe "puplin" și coase cu fir de bumbac, pe care mai întâi îl umezește și îl dă prin pânză pentru a se asigura că nu iese culoarea din el. Funduri de pernă, fețe de masă, modele de pe cămăși mai vechi, toate pot fi pentru ea surse de inspirație. 

Cămașa la care lucrează astăzi nu are însă un umăr cu o cromatică bogată. Nici modelul nu mai este desenat în prealabil pe pânză, ca în cazul țesăturii pline a puplinului. Acul ei așterne harnic rânduri verticale ("șâre") de flori negre, mărunte, cusute în butucași (în X-uri) pe pânza de panama, pentru o cămașă bârsănească. Nu mai sunt contururi rotunjite de flori, ci coase pe ochiurile din material, respectă ordinea și numărul împunsăturilor, iar motivele realizate astfel sunt mai stilizate, geometrice chiar.

Modele stilizate și efecte picturale cu butucași și pășituri

Aceasta este, de altfel, tehnica de lucru preferată de Elena Murar care, folosindu-se de butucași și pășituri, reușește să creeze modele de-a dreptul picturale. A început cu cămăși bârsănești cusute pe panama, primul model fiind chiar unul dintre cele mai grele și bogate, dar și-a dat seama de lucrul acesta doar mai târziu, după ce cususe deja câteva cămăși. De la mama ei, care brodează costume populare, a învățat să croiască, să adauge pavă, să încrețească la gât, să modeleze cănaci. Cu timpul, a învățat chiar multe tipuri de încrețituri, a început să lucreze pe materiale mai fine și mărunte, pe albiniță și in topit. A avut nevoie de ceva timp până să îndrăznească să introducă, pe lângă cele câteva mărgele aurii discrete, și un strop de culoare, trecând peste monocromia cămășilor bârsănești - la început puțin roz, apoi a trecut la combinația negru-roșu, după care a abordat o paletă cromatică bogată, ajungând la trandafiri ampli, în multe nuanțe, cu jocuri de umbre care le conferă volum. Iar acum coase în butucași chiar și cămăși cu umăr bogat.

Principala ei sursă de inspirație este o veche carte de modele de la mama sa, din care scoate modelele pe hârtie de matematică sau milimetrică: numără fiecare ochi, îl trece pe hârtie și, când începe să lucreze, are mereu hârtia în față. La modelele în care motivele se repetă este mai simplu, ajunge să le învețe pe de rost, dar sunt cazuri în care trebuie să numere fiecare împunsătură.

Recent, Dorina Farcaș și Elena Murar au primit atestatul de meșteri populari de la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș (C. J. C. T. E. A.), iar creațiile lor vor putea fi admirate la expozițiile și evenimentele cu specific tradițional-meșteșugăresc.

 

 

11.24.2017
Maestra mărgelelor
Maestra mărgelelor
Acul subțire-subțire, atât de fin încât abia îl văd, s-a curbat după forma degetelor celei care îl folosește zilnic. Dar Anuța Todoran, din Dulcea, ar avea nevoie de ace și mai subțiri, care să se potrivească celor mai mărunte mărgele.

Are o mulțime de mărgele, mici, viu colorate, adunate de pe cămăși vechi, dar până să găsească acele potrivite cu care să lucreze, care să intre prin ele, le adună în cutiuțe și le păstrează. Preferă să lucreze cu mărgele mici, chiar dacă e mai migălos și mai dificil, dar se așază mai bine în model, iar florile sunt mai finuțe și mai bine conturate.

Anuța încrețește și coase cămăși, cătrânțe, șorțuri cu peană, zgărdane și curele cu mărgele. Le face cu drag pe toate, dar cel mai mult îi place să lucreze cu mărgele (deși lucrul acesta este foarte migălos și merge mai greu), iar când este tristă sau supărată, o ajută să se liniștească. "Când lucrez cu mărgele, trebuie să mă gândesc la lucru, să fiu mai atentă, e mai meticulos. Mă gândesc numai la cusut, la culori, la cum se potrivesc", spune Anuța. Iar lucrul acesta o ajută să mai uite de probleme. Îi place să lucreze încet și bine, în ritmul ei, să nu se grăbească și să nu fie nevoită să facă un lucru de două ori, în liniște, fără televizor, poate cântând o priceasnă. Iar lucrul acesta îi ține de urât și o ajută, mai ales de când i-a murit soțul și nepoții i-au plecat în străinătate.

Ca să scrie modelele după care urmează să coasă cu mărgele, folosește un aluat din apă și făină. Desenează modelul cu carioca pe un sac de folie, împunge cu acul modelul după conturul trasat cu carioca și potrivește folia pe brașon (le fixează bine, să nu alunece). Apoi, face o pastă din apă și făină și, cu un tifon, o întinde peste punctele făcute cu acul, după care împunge încă o dată cu urechile acului pentru ca pasta să ajungă pe catifea. "Să vină modelul cumsecade și să știu cum să mă duc pe el. Că dacă nu, nu mă pot orienta sau vin două flori laolaltă și nu știu cum trebuie cusute", îmi zice și-mi arată cureaua întinsă pe masă. "De-abia aștept să plouă sau să vină iarna și să mă apuc de cusut. Decât să mă uit la televizor sau nu știu unde, eu cânt o priceasnă. Cu Dumnezeu, că Dumnezeu ne ajută în toate alea."

GALERIE FOTO

 

09.22.2017
La vâltoare
La vâltoare
 "Povestea pănurii", Povestea piuei", "Povestea vâltorii", "Spălatul țesăturilor în vâltoare" sunt cele patru momente principale ale evenimentului "La vâltoare", care a prilejuit punerea în scenă a obiceiurilor legate de vâltoare.

Toate acestea au fost înregistrate pentru a fi păstrate în arhiva Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș (C. J. C. T. E. A.)

Programul, gândit de Dorina Farcaș, director Cămine Culturale Ibănești, și susținut de Grupul Folcloric Ibășteana, a început la muzeul din Ibănești și a continuat în gospodăria lui Dumitru Suceava - care are în curte moară, vâltoare, piuă pe care intenținează să le păstreze și, în viitorul apropiat, să înceapă lucrări de reparații și restaurare. 

S-au depănat amintiri și s-au spus povești din trecut, s-a cântat, s-a lucrat și voia bună i-a însoțit mereu pe cei prezenți!

10.01.2018