Festivalul Văii Gurghiului

Ultimele pregătiri pentru festival!
Ultimele pregătiri pentru festival!
Pregătirile pentru ediția a XIII-a a Festivalului Văii Gurghiului, care se va desfășura la acest sfârșit de săptămâna pe platoul Fâncel, din Ibănești, au intrat pe ultima sută de metri. 

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Văii Gurghiului, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului şi Instituţia Prefectului - Județul Mureş.

Reprezentanții instituțiilor județene responsabile, ai Asociației Comunității Văilor Gurghiului (Reghin, Solovăstru, Gurghiu, Hodac, Ibănești), directorul festivalului, Neluțu Gliga, și partenerii evenimentului s-au întâlnit la Fâncel pentru a pune la punct ultimele aspecte ce țin de desfășurarea acestuia.

Satul alegoric de la Fâncel se pregătește de sărbătoare

Între timp, în satul alegoric se lucrează intens pentru ca fiecare casă tradițională, reprezentativă pentru comunitățile de pe Valea Gurghiului, să-și întâmpine oaspeții așa cum se cuvine, în straie noi și mândre de sărbătoare, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos (click pe imagini pentru mărire).

08.15.2018
Programul Festivalului Văii Gurghiului, 17-19 august 2018, ediția a XIII-a
Programul Festivalului Văii Gurghiului, 17-19 august 2018, ediția a XIII-a
Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea celui mai îndrăgit eveniment de pe Valea Gurghiului - Festivalul Văii Gurghiului, iar organizatorii au făcut cunoscut programul actualei ediții.

Vineri, 17 august

Ora 18.00 - Tineri interpreți de muzică ușoară, Ciprian și Mihaela Istrate, Compact B invitat Leo Iorga, Five Relax.

Sâmbătă, 18 august

Ora 14.00 - Ansambluri folclorice și interpreți locali din Solovăstru, Ibănești, Gurghiu, Hodac, Reghin

Ora 18.00 - Deschiderea oficială, ansamblul de dansuri populare din Chișinău, Ovidiu Furnea, Florin Boita, Ansamblul "Mureșul", Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Cristian Fodor, Proconsul.

Duminică, 19 august

Ora 10.00 - Sfânta Liturghie la biserica de pe platoul Fâncel

Ora 14.00 - Ansambluri folclorice și interpreți locali din Solovăstru, Ibănești, Gurghiu, Hodac, Reghin, Ansamblul "Doina Mureșului", Răzvan Năstăsescu, Andra Ioana Matei, Izabela Tomiță și Gabriel Popescu, Adriana Antoni, Marcel Pavel.

De asemenea, doritorii se vor putea înscrie și la concursurile care se vor desfășura cu această ocazie: concurs gastronomic, de pescuit, fasonat și cros montan.

Așa cum ne-am obișnuit, evenimentul va fi transmis în direct de ARDEALTV.

 

 

08.05.2018
Doar o lună până la festival! Noutăți despre Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Doar o lună până la festival! Noutăți despre Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
A mai rămas doar o lună până când muzica, portul, obiceiurile și dansurile tradiționale vor străluci din nou pe platoul de la Fâncel, la Festivalul Văii Gurghiului!

Numărătoarea inversă a început! A mai rămas doar o lună până la începerea celui mai îndrăgit eveniment de pe Valea Gurghiului - Festivalul Văii Gurghiului, ediția a XIII-a, 17-19 august, moment în care Neluțu Gliga, directorul festivalului, și Asociația Comunităților Văii Gurghiului au avut o nouă întâlnire pentru a verifica împreună stadiul pregătirilor.

Ca de fiecare dată, organizatorii își doresc să ofere, prin programul divers și artiștii invitați, un spectacol pe placul publicului de toate vârstele, care, în egală măsură, să evidențieze și principalul scop al festivalului - promovarea bogăției etnografice a frumoasei noastre văi.

Toate localitățile de pe Valea Gurghiului se vor prezenta în fața publicului prin câte un program distinct, acesta fiind un punct important de pe agenda ediției din 2018, fiecare dintre ele aducându-și pe scenă ansamblurile și interpreții, arătând astfel unicitatea și frumusețea dansurilor, a obiceiurilor și cântecelor populare din locurile noastre. De asemenea, la invitația comunei noastre, vom avea ocazia să admirăm și un ansamblu din Chișinău, format din tineri dansatori, interpreți și instrumentiști, iar pentru ziua de sâmbătă, se are în vedere reeditarea unui obicei (cel mai probabil, "claca la secerat").

Dumitru Fărcaș, Adriana Antoni, Compact B (formația Compact în componența ei originală), Proconsul și Marcel Pavel sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena mare, alături de mulți alți invitați îndrăgiți din zona noastră, Moldova, Muntenia și Banat - la ceea ce va fi o ediție cu adevărat specială, dedicată Centenarului Marii Uniri!

07.16.2018
Au început pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Au început pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Ediția a XIII-a a Festivalului Văii Gurghiului se va desfășura în acest an în perioada 17-19 august. Pregătirile au început!

Asociația Comunităților Văii Gurghiului, constituită din localitățile Ibănești, Hodac, Gurghiu, Solovăstru, Reghin și reprezentată de primarii acestora, directorul festivalului, Neluțu Gliga, și partenerul media care asigură transmisiunea în direct, televiziunea Ardeal TV, reprezentată de managerul acesteia, Daniel Gliga, au avut o primă întâlnire legată de organizarea ediției din acest an.

După ce anul trecut, reeditarea nunții de pe Valea Ghurghiului și a obiceiurilor din jurul acesteia au reprezentat un moment deosebit desfășurat în satul alegoric de la Fâncel, organizatorii își doresc și în 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, o ediție care să fie, prin programul divers și artiștii invitați, pe placul publicului de toate vârstele, și, în același timp, să evidențieze principalul scop al îndrăgitului eveniment - promovarea bogăției etnografice a Văii Gurghiului.

În acest sens, deocamdată, se are în vedere ca fiecare localitate să evolueze cu câte un program propriu pe scena mică a festivalului, prin care să se prezinte participanților și să se accentueze frumusețea folclorului și obiceiurilor locale.

Să ne amintim: Nunta pe Valea Gurghiului, la ediția a XII-a a Festivalului Văii Gurghiului

05.11.2018
Festivalul Văii Gurghiului 2017: sărbătoarea cântecului, a jocului și tradițiilor de pe Vale
Festivalul Văii Gurghiului 2017: sărbătoarea cântecului, a jocului și tradițiilor de pe Vale
"Scopul festivalului este promovarea bogăției etnografice a Văii Gurghiului, a tradițiilor, obiceiurilor, a costumelor populare, a mâncărurilor din locurile noastre și am vrut ca lucrul acesta să se vadă și mai mult în acestă ediție față de cele anterioare", a promis Neluțu Gliga, directorul Festivalului Văii Gurghiului, pentru evenimentul din acest an. Și s-a ținut de cuvânt!

Pe lângă invitații și programul de pe scena mare, Festivalul Văii Gurghiului a însemnat readucerea la viață a tradițiilor, evidențierea a tot ceea ce înseamnă patrimoniul etnografic al zonei: de la gustoasa și variata mâncare tradițională, la meșteșuguri, costume populare, tradiții, cântece, dansuri. Un exemplu în acest sens l-au dat inclusiv primarii și oficialii îmbrăcați haine tradiționale. La ceremonia de deschidere, pe lângă primarii comunelor din Asociația Comunităților Văii Gurghiului au mai participat: prefectul județului Mureș, Lucian Goga, vicepreședinții consiliului județean, Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, senatorii Cristian Chirteș și Horea Soporan, deputații Dinu Socotar și Marius Pașcan, primarul municipiului Sighișoara - Ovidiu Mălăncrăvean, Luduș - Cristian Moldovan, Voivodeni - Vasile Boier, Lunca - Teodor Vultur, Grebeniș - Gojman Ștefan, Beica de Jos - Maria Moldovan, Band - Radu Mircea, Iclănzel - Ciprian Sand, fostul deputat Vasile Gliga. "Țin să mulțumesc tuturor celor care au oferit de fiecare dată sprijin pentru realizarea acestui festival. Sper că acest sprijin va dăinui și peste mulți ani, sper să ne revedem în număr atât de mare și peste 40 de ani", a spus, cu această ocazie, Neluțu Gliga.

Dan Vasile Dumiru, primarul comunei Ibănești, Farcaș Ioan, primarul comunei Hodac și Tătar Ilie Chirilă au îmbrăcat costume populare

Un moment special în cadrul festivalului a avut loc sâmbăta după amiaza, când am avut ocazia să admirăm frumoase dansuri tradiționale din Letonia și Ungaria. Delegațiile din Kandava (Letonia) și Nagycenk (Ungaria), venite în Ibănești în cadrul întâlnirii de tineret a Cartei Europene a Comunităților Rurale, au dorit să evolueze pe scena mică a festivalului, iar finalul programului lor a fost un csárdás, dansat în comun de Kandava, Nagycenk și Ibănești, îndelung aplaudat pe public.

La nunta tradițională de pe Valea Gurghiului, reeditată duminică după-amiază, au participat toate comunitățile de pe vale. Alaiul a început la casa Solovăstru (casa mirelui), a mers la casele Hodac și Gurghiu, de unde au fost luați nașii, apoi la casa Ibănești, de unde venea mireasa și s-a îndreptat spre biserică. După cununie, afară s-a încins jocul tradițional, cu stegar - o mare de oameni în costume populare, de toate vârstele, care se unduia în ritmul muzicii. În satul alegoric de pe platoul Fâncel s-a jucat cu suflet, așa cum se întâmpla pe vremuri, și chiuiturile și muzica de nuntă răsunau pe toată valea.

La finalul momentului, lui Neluțu Gliga aproape că i-au dat lacrimile. Din casa Ibănești, pitită într-un colț, lângă scenă, inimoasa Nicoleta Gliga avea și ea ochii umezi. A urmărit jocul de sus, de pe scena mică, cu sufletul la gură. La început, cu teamă, ca să nu fie greșeli și să iasă totul bine, dar apoi magia momentului a cuprins-o și pe ea. Și cum altfel?! Platoul de la Fâncel era invadat de entuziasm și bucurie, iar lucrul acesta a fost simțit de fiecare dintre cei prezenți - copii și bătrâni, localnici și străini, politicieni, parlamentari, reprezentanți ai administrației locale și județene. 

Nunta tradițională de pe Valea Gurghiului

05.10.2018