Evenimente

Centenarul Marii Uniri, 1918-2018!
Centenarul Marii Uniri, 1918-2018!
Consiliul Local și Primăria Comunei Ibănești vă invită vineri, 30 noiembrie 2018, începând cu ora 12.00, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri.

Programul desfășurării evenimentelor este următorul:

12.00 - Parada fanfarei și a portului popular din fața bisericilor din Ibănești sat până în parcul central

12.30 - Arborarea drapelului tricolor pe catargul din parc

12.45 - Se continuă parada până la Căminul Cultural din Ibănești

13.00 - Spectacol susținut de elevii școlilor din comuna Ibănești, grupul vocal Ecou din Ibănești, ansamblul de dansuri Ibășteana și îndrăgiții interpreți de muzică populară: Florina Oprea, Angel Avram și Ovidiu Furnea. Intrarea este liberă!

Se împlinesc 100 de ani de atunci. ZIUA MARII UNIRI

"Istoria ne chiamă la fapte. Mersul iresistibil al civilizațiunii omenești a scos și neamul nostru românesc din întunerecul robiei la lumina conștinței de sine. Ne-am trezit din somnul de moarte și vrem să trăim alături de celealalte națiuni ale lumii. În numele dreptății eterne și a principiului liberei dispozițiuni a națiunilor. Principiu consacrat acum prin evoluțiunea istoriei, națiunea română din Ungaria și Transilvania vrea să-și hotărască soarta sa de-acum înainte. Toate neamurile din preajma noastră și-au determinat viitorul prin rezoluțiuni în conformitate cu sufletul lor național. E rândul nostru acum. Națiunea română din Ungaria și Transilvania are să-și spună cuvântul său hotărîtor asupra sorții sale și acest cuvânt va fi respectat de lumea întreagă, el este chiar așteptat, pentru ca la gurile Dunării și pe drumul larg, unde comunică pulsul vieții economice între Apus și Răsărit, să se poată înfăptui ordinea, și neamurile prejmuitoare să li-se procure tigna trebuitoare la munca binecuvântată spre desăvârșirea umană. În scopul acesta convocăm Adunarea Naţională a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania la Alba-Iulia, cetatea istorică a neamului nostru, pe ziua de Duminecă în 18 Noemvrie v. (l Decemvrie st. n.) a. c. la orele 10 a.m." (Fragment din textul convocării la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918,  publicat în data de 27 noiembrie 1918.

În urmă cu 100 de ani, pe 1 decembrie 1918, Câmpul lui Horea, din Alba Iulia a fost locul în care s-au adunat 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”. Pe lângă ei, au venit români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare sau pe jos, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor și ţinuturilor de unde proveneau. Era o vreme rece, zăpada scârțăia sub roțile căruțelor, dar ei cântau, erau plini de bucurie și sufletele erau încălzite de împlinirea unui mare vis: Marea Unire!  Din Ibănești, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia au participat David Todoran, Dumitru Matei, Gliga Nicolae, Izidor Hărșan, Dumitru Măriuțăului, Pop Ioan a Gorii, Dumitru Cofar.

 Episcopul Iuliu Hossu dă citire Rezoluției de la Alba Iulia. Sursă foto: Wikipedia

 

Codri întregi de stindarde, căciulile Maramureşului se amestecau cu pălăriile Câmpiei, cuşmele Banatului, sumanele Ţării Bârsei şi ale Poenarilor. Entuziasmul era general, oamenii se îmbrățișau și plângeau de bucurie, s-a scris în presa vremii (ziarul Unirea).

 "Pe câmpul lui Horea, pe lângă poarta cea mică era un ocean de capete, mii şi mii de codri întregi de stindarde, care îmbiau privitorului cea mai sublimă privelişte ce se poate închipui. Măreţ tablou şi măreaţă manifestare a conştiinţei româneşti… A urmat o salvă de entuziasm ce nu se poate scrie cu condeiul, nici spune cu gura. Unii lăcrimau alţii intonau «pe al nostru steag» se îmbrăţişau, se sărutau de bucurie. A fost sufletul românesc scos din cătuşe la viaţă, a fost manifestarea cea mai sublimă şi cea mai spontană şi mai naturală, a sentimentelor care de veacuri stăteau înnăbuşite în sufletele tuturor românilor." (ziarul Unirea).

"Poporul român mândru ca niciodată, s-a manifestat mai presus de toate aşteptările. Pe o vreme de iarnă mizerabilă, cu zăpadă şi apă au venit din toate părtile sutele, miile şi zeciile de mii pe jos, călări, cu căruţele sau cu trenurile. Peisajul era impresionant: căciulile Maramureşului, pălăriile Câmpiei, cuşmele Banatului, sumanele Ţării Bârsei şi ale Poenarilor. Gărzile de ordine erau de o frumuseţe rară, mai ales ale moţilor, înşiruite pe tot drumul, de la poarta cetăţii, în cetate până pe câmpul românilor unde se aduna mulţimea." (ziarul Unirea).

"S-au întâlnit fraţii, s-au sărutat camarazii, s-au înfrăţit vitejii. Ce privelişte pentru sufletul românesc… inimile ameninţă să ne cadă din piept, ochii ne joacă în lacrimi, glasul ni-l frânge emoţia! Visul nostru al moşilor şi strămoşilor noştri, l-am văzut împlinindu-se." (ziarul Alba Iulia)

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită pe 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au pus pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia. Astfel, după Basarabia (27 martie/9 aprilie 1918), Bucovina (15/28 noiembrie 1918), Transilvania se unește cu Țara-Mamă.

Primul articoI din Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia:  "Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dînșii cu România. Adunarea Națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre."

 

 

 

 

 

Dată eveniment:  30 Noiembrie 2018 |  Ora: 12:00
Duminică, 14 octombrie 2018, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
Duminică, 14 octombrie 2018, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
Primăria Comunei Ibănești și Consiliul Local Ibănești vă invită duminică, 14 octombrie, la Căminul Cultural Ibănești Pădure, la spectacolul devenit o tradiție, dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. 

Cu această ocazie, pe scena Căminului Cultural Ibănești Pădure vor urca artiști îndrăgiți: Ionuț Langa, Angel Avram și prietenii, Florina Oprea și vor evolua Grupul Folcloric "Ecou din Ibănești", Ansamblul de dansuri "Ibășteana" și tinerii instrumentiști Claudiu și Darius Todoran și Gizella Ianko. Cu siguranță, un moment emoționant va fi premierea cuplurilor care, în acest an, au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Persoanele care au împlinit 60 de ani vor primi câte un bon valoric de 17 lei pe care îl vor putea folosi doar duminică, la agentul economic care va prepara mâncarea la locul desfășurării evenimentului. Transportul acestora spre și de la locul evenimentului va fi asigurat de un microbuz care va efectua prima cursă la ora 12.00 de la Podul Hodacului, pe traseul Podul Hodacului-Dulcea și retur, cu oprire inclusiv la Biserica din Ibănești Sat.

Și, pentru că ziua de 15 octombrie este celebrată la nivel mondial ca "Ziua internaţională a femeilor din mediul rural", în cadrul evenimentului va avea loc și o tombolă pentru femei.

Vă așteptăm duminică, 14 octombrie, la Căminul Cultural din Ibănești Pădure!

 

 

Dată eveniment:  14 Octombrie 2018 |  Ora: 13
Festivalul de pricesne și cântări bisericești
Festivalul de pricesne și cântări bisericești

Festivalul de Pricesne și Cântări Bisericești, s-a desfășurat pe data de 18 februarie 2018, la Căminul Cultural din Toaca.

Dată eveniment:  18 Februarie 2018 |  Ora: 16:00
Festivalul Văii Gurghiului
Festivalul Văii Gurghiului

Festivalul Văii Gurghiului, ediția numărul 13, va avea loc în perioada 17-19 august.

Dată eveniment:  17-19 August 2018 |  Ora: După 17.00
Duminică, 1 octombrie 2017, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
Duminică, 1 octombrie 2017, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
Primăria Comunei Ibănești și Consiliul Local Ibănești vă invită duminică, 1 octombrie, la spectacolul, devenit o tradiție, dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice. 

Cu această ocazie, pe scena Căminului Cultural Ibănești Pădure vor urca artiști îndrăgiți - Ionela Moruțan, Angel Avram, Florina Oprea, Denisa Gliga, Maria Neag, Andrei Romanică, Fărcaș Cristina. De asemenea, vor evolua Grupul Folcloric Ibășteana, Ansamblul Ibășteana și Ansamblul Doina Mureșului. Cu siguranță, un moment emoționant va fi premierea celor 13 cupluri care, în acest an, au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Persoanele care au împlinit 60 de ani vor primi câte un bon valoric de 17 lei pe care îl vor putea folosi doar duminică, la agentul economic care va prepara mâncarea la locul desfășurării evenimentului. Transportul acestora spre și de la locul evenimentului va fi asigurat de un microbuz care va efectua prima cursă la ora 13.00 de la Podul Hodacului, pe traseul Podul Hodacului-Dulcea și retur, cu oprire inclusiv la Biserica din Ibănești Sat.

Vă așteptăm duminică, 1 octombrie, la Căminul Cultural din Ibănești Pădure!

"Cine n-are bătrâni să-și cumpere" (proverb românesc).

"Nu iei nicio hotărâre înțeleaptă fără un om bătrân" (proverb arab). 

 

Dată eveniment:  1 Octombrie 2017 |  Ora: 14:00
Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă 2017
Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă 2017

Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă are loc, în mod tradițional, în fiecare iarnă, în luna decembrie.

Dată eveniment:  26 Decembrie 2017 |  Ora: 16:00