Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Politica de confidentialitate | Protectia datelor cu caracter personal

Pentru siguranța familiei, respectați următoarele măsuri de prevenire a furtului din locuințe!

Pentru siguranța familiei, respectați următoarele măsuri de prevenire a furtului din locuințe!
FOTO: Măsuri de prevenire a furtului din locuințe


Mai multe furturi din gospodării au avut loc în Ibănești la sfârșitul săptămânii trecute, fiind sustrași bani, telefoane mobile, țigări și aparatură GPS. Au fost "preferate" mașinile lăsate descuiate în curți dar, într-un caz, s-a pătruns și într-o casă în care se aflau proprietarii.

Furturile s-au înregistrat în Ibănești Sat, pornind din zona Bisericii Ortodoxe și până în apropiere de Poliție. Perioada de acțiune ar fi fost noaptea de vineri (5 spre 6 ianuarie).

"Sâmbătă dimineața ne-am trezit pentru că ne era frig", spune unul dintre păgubiți, căruia i s-a și pătruns în casă, "și am găsit toate ușile deschise, inclusiv cea de la intrarea în casă. Când ne-am uitat, am văzut că ne-au dispărut două telefoane mobile, care erau pe masa de lângă pat, ceva mărunțis - 10 lei - de la bar, aprox. 1.000 de lei din poșeta soției plus un ceas primit cadou de ziua ei."

Filmul furtului, refăcut de acesta, ar fi următorul: cum poarta era încuiată, autorul (autorii) infracțiunii a sărit gardul și a intrat în casă, aceasta fiind descuiată. A intrat în hol, de acolo a trecut prin toate camerele, inclusiv prin camera în care dormeau proprietarii, de unde a luat două telefoane aflate pe masă și a scotocit într-un dulap cu vitrină. În camera următoare, a ajuns la poșete, care au fost buzunărite cu atenție, aici găsind cei 1.000 lei și ceasul, după care s-a dus la bar, unde a mai găsit 10 lei. Ca să plece, a traversat din nou casa, lăsând deschise în urmă toate ușile. O altă cale de ieșire ar fi fost prin față, prin bar, unde tocmai se afla, dar ar fi trebuit sa descuie ușa și grilajul de la intrare, așa că a preferat să iasă pe unde a intrat, trecând prin toate camerele, inclusiv prin cea în care se aflau proprietarii.

Pe lângă acest caz, au mai fost înregistrate o tentativă de furt plus alte trei cazuri de sustrageri de bunuri din mașini lăsate descuiate peste noapte, acestea aflându-se în gospodării (de ajutor a fost faptul că au fost și porți neîncuiate peste noapte). Astfel, din două tiruri au fost luate două aparate de navigație GPS, urmele de scotocire și căutare prin cabină fiind evidente, și, în al treilea caz, doar din țigări și suma de doi lei, negăsind nimic de valoare.

Poliția a fost sesizată și, în acest moment, desfășoară investigații amănunțite.

ACTUALIZARE: Autorul a fost identificat, fiind vorba un minor în vârstă de 15 ani, din localitatea Band, care și-a recunoscut faptele. În timp ce încerca să intre într-o nouă gospodărie, acesta a fost surprins de proprietar, care a anunțat Poliția. Tânărul și-a recunoscut faptele și, în prezent, este cercetat în stare de libertate.

Pentru protecția dumneavoastră și a bunurilor aflate în case și gospodării, vă readucem în atenție câteva seturi de recomandări de la Inspectoratul de Poliție Județean Mureș:

 • În cursul zilei, chiar şi atunci când sunteţi acasă, ÎNCUIAȚI poarta de acces în curte!
 • NU LĂSAȚI cheile în cutia poştală, sub ghivece de flori sau alte locuri ce nu prezintă siguranţă!
 • În momentul în care părăsiţi locuinţa, ÎNCUIAȚI  ferestrele, uşile de acces în locuinţă şi în curte, chiar dacă lipsiţi pentru o scurtă perioadă de timp!
 • NU PĂSTRAȚI în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi!
 • ÎNCUIAȚI ȘI ASIGURAȚI uşile de acces în garaj şi anexe!
 • NU LĂSAȚI bunuri de valoare în curte, la vedere!
 • În cursul nopţii, ÎNCUIAȚI ATÂT POARTA DE ACCES ÎN CURTE , CÂT ȘI UȘILE DE ACCES ÎN LOCUINȚĂ ȘI ANEXE, chiar dacă sunteţi acasă!
 • NU PĂSTRAȚI DOCUMENTE SAU LUCRURI DE VALOARE la vedere, în locuri cum ar fi bucătăria sau holul locuinţei!
 • În cazul în care la uşa dvs. se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, EVITAȚI-LE! În nici un caz NU LE PERMITEȚI ACCESUL în curte sau locuinţă!
 • Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi LEGITIMAȚIILE și CĂRȚILE DE IDENTITATE ale persoanelor care vă vizitează şi îşi declină calităţi oficiale sau susţin că prestează anumite servicii!
 • Dacă sesizaţi persoane suspecte că ar fi comis sau ar pregăti comiterea unei spargeri, anunţaţi îndată Poliţia!