Festivalul Văii Gurghiului

Festivalul Văii Gurghiului, o ediție dedicată Centenarului Marii Uniri
Festivalul Văii Gurghiului, o ediție dedicată Centenarului Marii Uniri
Tradițiile, cântecul, dansul și portul popular au reunit încă o dată comunitățile de pe Valea Gurghiului, reușind să impresioneze oaspeții de seamă care au vizitat platoul Fâncel.

"Ogorul meu și mândra mea
Doar Dumnezeu le poate lua.
Dar știu că nu mă lasă singur să rămân
Că și Dumnezeu e-un bun român.
Țara mea... și mândra mea…"

Cuvintele marelui artist Dumitru Fărcaș, în memoria căruia se ține și un moment de reculegere, răsună pe platoul Fâncel și reverberează în inimile celor prezenți. Sunt clipe încărcate de emoție dedicate maestrului Dumitru Fărcaș, dispărut recent dintre noi, "o persoană  foarte dragă mie și tuturor românilor, care a fost și va fi mereu în sufletele noastre", după cum spune și directorul festivalului, Neluțu Gliga. Public și oficialități aplaudă la unison acest frumos moment din deschiderea celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Văii Gurghiului.

Satul alegoric este din nou plin de bucurie și viață, iar casele tradiționale își întâmpină cu căldură oaspeții. Cei care vin pentru prima oară descoperă cum arătau casele pe vremuri, cu canapeu, parsec, fiteu, ladă de zestre, pat cu haine, pe care sunt meșteșugit așezate țoale, țolinci, lipideie, perini cu fund, preșuri, de cârpă și de lână etc. Pe lângă acestea, mai pot fi văzute blide de lut și obiecte specifice ocupațiilor tradiționale (vârtelniță, sucală, ticlăzău, urzar), iar pe scena mică a festivalului este expus un război de țesut, Crucița Todoran brodează o cămașă, Elena Matei tricotează ciorapi de lână și Nicoleta Todoran coase o ie. Toate trei sunt îmbrăcate în costume tradiționale.

Ministrul Turismului, în vizită la Festivalul Văii Gurghiului

La deschiderea oficială a Festivalului Văii Gurghiului, au luat parte primarii din Asociația Comunităților Văii Gurghiului (Laurențiu Boar - primarul comunei Gurghiu, Ilie Chirilă Tătar - primarul comunei Solovăstru, Ionel Farcaș - primarul comunei Hodac, Dan Vasile Dumitru - primarul comunei  Ibănești, Maria Precup - primarul municipiului Reghin), Neluțu Gliga, directorul festivalului, alături de Alexandru Câmpean și Ovidiu Danca, vicepreședinți ai Consiliului Județean Murereș, deputații Dinu Socotar și Marius Pașcan, Mircea Dușa, ministru secretar de stat din cadrul MApN, și fost elev al Colegiului Silvic Gurghiu, senatorul Horea Soporan și Vasile Gliga, președintele PSD Mureș.

În prima seară de festival, satul alegoric a fost vizitat de ministrul Turismului, Bogdan Trif, care a remarcat potențialul turistic al Văii Gurghiului și felul în care sunt puse în evidență tradițiile locale. "Am acceptat cu bucurie invitația prietenului meu, Vasile Gliga, m-a onorat și am ținut neapărat să fiu aici pentru că știu ce comori aveți dumneavoastră, ce peisaje extraordinare, ce oameni buni și gospodari. În mod clar, Valea Gurghiului, Ibănești, trebuie să intre pe harta turistică, nu doar a județului Mureș, ci a țării", a spus acesta într-un interviu acordat postului ArdealTVEl însuși fiind din Mărginimea Sibiului, un loc în care tradițiile sunt foarte importante, ministrul apreciază faptul că se păstrează tradițiile, portul popular și obiceiurile, lucruri foarte importante pentru promovarea zonei noastre. "Turiștii străini vor să descopere locuri frumoase, locuri unde se păstrează tradițiile, unde sunt oameni gospodari, primitori, și de ce nu mâncarea este extraordinar de bună", a mai spus ministrul.

“Este un moment deosebit în această vale deosebită, loc care s-a bucurat în prima zi de festival de aprecierile ministrului Turismului care a fost impresionat de autenticitatea acestui festival într-un moment în care majoritatea evenimentelor de acest gen din țară sunt pline de kitsch, ca să-l citez pe domnul ministru”, a subliniat, la rândul său, deputatul Dinu Socotar, la deschiderea oficială a festivalului. 

O ediție sub semnul Centenarului Marii Uniri

Pe scena festivalului au evoluat artiști din provinciile istorice ale României și fiecare localitate de pe Valea Gurghiului a prezentat câte un program  folcloric, ansamblurile și îndrăgiții interpreți locali arătând unicitatea și frumusețea dansurilor, a obiceiurilor și cântecelor populare din locurile noastre. Festivalul a creionat astfel imaginea însuflețită a ceea ce înseamnă unitate, valori și tradiții vii și, desigur, respectul pentru acestea, indiferent de vârstă. “Vom face tot ce ne stă în putință să ducem mai departe tradiția, portul și dansurile populare de pe Valea Gurghiului”, promite Ilie Chirilă Tătar, primarul comunei Solovăstru și președintele Asociației Comunității Văii Gurghiului.  

"Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, spunea istoricul Nicolae Iorga. Istoria, tradițiile sunt definitorii pentru un popor, fac parte din identitatea noastră. Reprezintă repere, o sumă neprețuită de lecții, de învățături, de înțelepciune colectivă și valori adunate de-a lungul istoriei, pe care nu avem voie să le pierdem, la care putem oricând să ne întoarcem, să ne raportăm, de la care putem oricând să învățăm și  să ne inspirăm. Datorită lor știm cine suntem, ce ne definește, de unde venim. Iar acestea ar trebui să fie teme de reflecție mai ales în acest an, al Centenarului. "Suntem în Anul Centenarului, un an în care tot românul ar trebui să se simtă mândru, onorat, să se simtă foarte bine în țara lui. Poate nu tot timpul se întâmplă acest lucru. Dacă este un leac pentru așa ceva, părerea mea este că e tocmai această întoarcere la tradiții, la ce este bun, la patriotismul pur. Să ne aducem aminte de cei care au făcut această țară, de cei care au unificat-o și ne-au predat-o nouă spre păstrare. Întoarcerea la aceste tradiții consider că reprezintă medicamentul pentru sufletul românului în Anul Centenarului, iar festivaluri precum cel al Văii Gurghiului fac cinste acestui principiu”, a spus Dinu Socotar.

Vești bune

Cu această ocazie, Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a anunțat că se lucrează la documentația privind asfaltarea drumului județean care va face legătura între Valea Gurghiului și județul Harghita, iar Vasile Gliga, care a subliniat potențialul turistic al zonei și cât este de importantă promovarea acesteia, a arătat că se discută despre un proiect "foarte realizabil", și anume o pârtie de schi în Vârful Seaca, și spre Sovata și spre Valea Gurghiului.

Pe durata festivalului, în zilele de sâmbătă și duminică, au avut loc concursuri de fasonatori, de gătit și cros montan, iar seara, pe scena mare, printre artiștii care au încântat publicul s-au numărat Compact B, Proconsul, Marcel Pavel și Adriana Antoni.

08.22.2018
Ultimele pregătiri pentru festival!
Ultimele pregătiri pentru festival!
Pregătirile pentru ediția a XIII-a a Festivalului Văii Gurghiului, care se va desfășura la acest sfârșit de săptămâna pe platoul Fâncel, din Ibănești, au intrat pe ultima sută de metri. 

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Văii Gurghiului, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Asociaţia Comunităţii Văii Gurghiului şi Instituţia Prefectului - Județul Mureş.

Reprezentanții instituțiilor județene responsabile, ai Asociației Comunității Văilor Gurghiului (Reghin, Solovăstru, Gurghiu, Hodac, Ibănești), directorul festivalului, Neluțu Gliga, și partenerii evenimentului s-au întâlnit la Fâncel pentru a pune la punct ultimele aspecte ce țin de desfășurarea acestuia.

Satul alegoric de la Fâncel se pregătește de sărbătoare

Între timp, în satul alegoric se lucrează intens pentru ca fiecare casă tradițională, reprezentativă pentru Valea Gurghiului, să-și întâmpine oaspeții așa cum se cuvine, în straie noi și mândre de sărbătoare. La casa Ibănești, terasa unde se așază mesele este proaspăt podită, totul este vopsit, iar gardulețul din față a fost înlocuit cu unul nou (vă rugăm să dați click pe imagini pentru mărire).

08.15.2018
Programul Festivalului Văii Gurghiului, 17-19 august 2018, ediția a XIII-a
Programul Festivalului Văii Gurghiului, 17-19 august 2018, ediția a XIII-a
Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea celui mai îndrăgit eveniment de pe Valea Gurghiului - Festivalul Văii Gurghiului, iar organizatorii au făcut cunoscut programul actualei ediții.

Vineri, 17 august

Ora 18.00 - Tineri interpreți de muzică ușoară, Ciprian și Mihaela Istrate, Compact B invitat Leo Iorga, Five Relax.

Sâmbătă, 18 august

Ora 14.00 - Ansambluri folclorice și interpreți locali din Solovăstru, Ibănești, Gurghiu, Hodac, Reghin

Ora 18.00 - Deschiderea oficială, ansamblul de dansuri populare din Chișinău, Ovidiu Furnea, Florin Boita, Ansamblul "Mureșul", Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, Cristian Fodor, Proconsul.

Duminică, 19 august

Ora 10.00 - Sfânta Liturghie la biserica de pe platoul Fâncel

Ora 14.00 - Ansambluri folclorice și interpreți locali din Solovăstru, Ibănești, Gurghiu, Hodac, Reghin, Ansamblul "Doina Mureșului", Răzvan Năstăsescu, Andra Ioana Matei, Izabela Tomiță și Gabriel Popescu, Adriana Antoni, Marcel Pavel.

De asemenea, doritorii se vor putea înscrie și la concursurile care se vor desfășura cu această ocazie: concurs gastronomic, de pescuit, fasonat și cros montan.

Așa cum ne-am obișnuit, evenimentul va fi transmis în direct de ARDEALTV.

 

 

08.05.2018
Doar o lună până la festival! Noutăți despre Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Doar o lună până la festival! Noutăți despre Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
A mai rămas doar o lună până când muzica, portul, obiceiurile și dansurile tradiționale vor străluci din nou pe platoul de la Fâncel, la Festivalul Văii Gurghiului!

Numărătoarea inversă a început! A mai rămas doar o lună până la începerea celui mai îndrăgit eveniment de pe Valea Gurghiului - Festivalul Văii Gurghiului, ediția a XIII-a, 17-19 august, moment în care Neluțu Gliga, directorul festivalului, și Asociația Comunităților Văii Gurghiului au avut o nouă întâlnire pentru a verifica împreună stadiul pregătirilor.

Ca de fiecare dată, organizatorii își doresc să ofere, prin programul divers și artiștii invitați, un spectacol pe placul publicului de toate vârstele, care, în egală măsură, să evidențieze și principalul scop al festivalului - promovarea bogăției etnografice a frumoasei noastre văi.

Toate localitățile de pe Valea Gurghiului se vor prezenta în fața publicului prin câte un program distinct, acesta fiind un punct important de pe agenda ediției din 2018, fiecare dintre ele aducându-și pe scenă ansamblurile și interpreții, arătând astfel unicitatea și frumusețea dansurilor, a obiceiurilor și cântecelor populare din locurile noastre. De asemenea, la invitația comunei noastre, vom avea ocazia să admirăm și un ansamblu din Chișinău, format din tineri dansatori, interpreți și instrumentiști, iar pentru ziua de sâmbătă, se are în vedere reeditarea unui obicei (cel mai probabil, "claca la secerat").

Dumitru Fărcaș, Adriana Antoni, Compact B (formația Compact în componența ei originală), Proconsul și Marcel Pavel sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena mare, alături de mulți alți invitați îndrăgiți din zona noastră, Moldova, Muntenia și Banat - la ceea ce va fi o ediție cu adevărat specială, dedicată Centenarului Marii Uniri!

07.16.2018
Au început pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Au început pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului, ediția 2018
Ediția a XIII-a a Festivalului Văii Gurghiului se va desfășura în acest an în perioada 17-19 august. Pregătirile au început!

Asociația Comunităților Văii Gurghiului, constituită din localitățile Ibănești, Hodac, Gurghiu, Solovăstru, Reghin și reprezentată de primarii acestora, directorul festivalului, Neluțu Gliga, și partenerul media care asigură transmisiunea în direct, televiziunea Ardeal TV, reprezentată de managerul acesteia, Daniel Gliga, au avut o primă întâlnire legată de organizarea ediției din acest an.

După ce anul trecut, reeditarea nunții de pe Valea Ghurghiului și a obiceiurilor din jurul acesteia au reprezentat un moment deosebit desfășurat în satul alegoric de la Fâncel, organizatorii își doresc și în 2018, în anul Centenarului Marii Uniri, o ediție care să fie, prin programul divers și artiștii invitați, pe placul publicului de toate vârstele, și, în același timp, să evidențieze principalul scop al îndrăgitului eveniment - promovarea bogăției etnografice a Văii Gurghiului.

În acest sens, deocamdată, se are în vedere ca fiecare localitate să evolueze cu câte un program propriu pe scena mică a festivalului, prin care să se prezinte participanților și să se accentueze frumusețea folclorului și obiceiurilor locale.

Să ne amintim: Nunta pe Valea Gurghiului, la ediția a XII-a a Festivalului Văii Gurghiului

05.11.2018
Festivalul Văii Gurghiului 2017: sărbătoarea cântecului, a jocului și tradițiilor de pe Vale
Festivalul Văii Gurghiului 2017: sărbătoarea cântecului, a jocului și tradițiilor de pe Vale
"Scopul festivalului este promovarea bogăției etnografice a Văii Gurghiului, a tradițiilor, obiceiurilor, a costumelor populare, a mâncărurilor din locurile noastre și am vrut ca lucrul acesta să se vadă și mai mult în acestă ediție față de cele anterioare", a promis Neluțu Gliga, directorul Festivalului Văii Gurghiului, pentru evenimentul din acest an. Și s-a ținut de cuvânt!

Pe lângă invitații și programul de pe scena mare, Festivalul Văii Gurghiului a însemnat readucerea la viață a tradițiilor, evidențierea a tot ceea ce înseamnă patrimoniul etnografic al zonei: de la gustoasa și variata mâncare tradițională, la meșteșuguri, costume populare, tradiții, cântece, dansuri. Un exemplu în acest sens l-au dat inclusiv primarii și oficialii îmbrăcați haine tradiționale. La ceremonia de deschidere, pe lângă primarii comunelor din Asociația Comunităților Văii Gurghiului au mai participat: prefectul județului Mureș, Lucian Goga, vicepreședinții consiliului județean, Alexandru Câmpeanu și Ovidiu Dancu, senatorii Cristian Chirteș și Horea Soporan, deputații Dinu Socotar și Marius Pașcan, primarul municipiului Sighișoara - Ovidiu Mălăncrăvean, Luduș - Cristian Moldovan, Voivodeni - Vasile Boier, Lunca - Teodor Vultur, Grebeniș - Gojman Ștefan, Beica de Jos - Maria Moldovan, Band - Radu Mircea, Iclănzel - Ciprian Sand, fostul deputat Vasile Gliga. "Țin să mulțumesc tuturor celor care au oferit de fiecare dată sprijin pentru realizarea acestui festival. Sper că acest sprijin va dăinui și peste mulți ani, sper să ne revedem în număr atât de mare și peste 40 de ani", a spus, cu această ocazie, Neluțu Gliga.

Dan Vasile Dumiru, primarul comunei Ibănești, Farcaș Ioan, primarul comunei Hodac și Tătar Ilie Chirilă au îmbrăcat costume populare

Un moment special în cadrul festivalului a avut loc sâmbăta după amiaza, când am avut ocazia să admirăm frumoase dansuri tradiționale din Letonia și Ungaria. Delegațiile din Kandava (Letonia) și Nagycenk (Ungaria), venite în Ibănești în cadrul întâlnirii de tineret a Cartei Europene a Comunităților Rurale, au dorit să evolueze pe scena mică a festivalului, iar finalul programului lor a fost un csárdás, dansat în comun de Kandava, Nagycenk și Ibănești, îndelung aplaudat pe public.

La nunta tradițională de pe Valea Gurghiului, reeditată duminică după-amiază, au participat toate comunitățile de pe vale. Alaiul a început la casa Solovăstru (casa mirelui), a mers la casele Hodac și Gurghiu, de unde au fost luați nașii, apoi la casa Ibănești, de unde venea mireasa și s-a îndreptat spre biserică. După cununie, afară s-a încins jocul tradițional, cu stegar - o mare de oameni în costume populare, de toate vârstele, care se unduia în ritmul muzicii. În satul alegoric de pe platoul Fâncel s-a jucat cu suflet, așa cum se întâmpla pe vremuri, și chiuiturile și muzica de nuntă răsunau pe toată valea.

La finalul momentului, lui Neluțu Gliga aproape că i-au dat lacrimile. Din casa Ibănești, pitită într-un colț, lângă scenă, inimoasa Nicoleta Gliga avea și ea ochii umezi. A urmărit jocul de sus, de pe scena mică, cu sufletul la gură. La început, cu teamă, ca să nu fie greșeli și să iasă totul bine, dar apoi magia momentului a cuprins-o și pe ea. Și cum altfel?! Platoul de la Fâncel era invadat de entuziasm și bucurie, iar lucrul acesta a fost simțit de fiecare dintre cei prezenți - copii și bătrâni, localnici și străini, politicieni, parlamentari, reprezentanți ai administrației locale și județene. 

Nunta tradițională de pe Valea Gurghiului

05.10.2018