Anuța Todoran, gazda acțiunii, Dorina Dan, Maria Chirteș și Varvara Elena Dan, sub coordonarea Dorinei Farcaș, director Cămine Culturale Ibănești, au cusut, au lucrat cu mărgele și, între timp, s-au întins la povești, și-au amintit de vremurile de odinioară, despre cum se lucra în trecut, cum au învățat să lucreze și despre plăcerea de a coase.
- "Numai așa ne mai trecea vremea iarna", spune Dorina Dan.
- "Până noaptea la doi la trei lucram, la doamna Violetă și la lelea Aurică", adaugă Varvara Dan.
- "Dar ar fi bine să vie și tineretul, ca să-l învățăm să lucre", spune Anuța Todoran, care cu drag ar învăța pe oricine să lucreze, numai să vrea și să-i placă.
Activitatea a fost documentată de Anna Náznán și Călin Bogătean, consultanți artistici la Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Mureș și filmată de o echipă a emisiunii Observator, de la Antena1 (vizionați reportajul realizat de Antena1 aici: Într-o comună mureşeană, câteva gospodine au reînviat vechea şezătoare).
Lumea satului este magnifică
"Colaborarea noastră cu această zonă este mai veche, s-au perindat foarte mulți directori, unii nu mai sunt printre noi, și am colaborat de-a lungul timpului foarte bine. Zona aceasta este foarte bogată din punct de vedere etno-folcloric și atunci este normal să fim prezenți, dar asta nu se poate fără ajutorul dumneavoastră", a spus Călin Bogătean. "Dacă există o varietate atât de bogată, este datorită domniilor voastre, pentru că sunt zone care sunt mai sărăcuțe, zone în care oamenii nu se implică atât de mult, dar aici - chiar dacă în zilele noastre lumea satului se mai perimează, obiceiurile ajung să devină un act artistic voit și recreat - aici încă le mai regăsești la ele acasă (...) În Franța se alocă bani foarte mulți pentru a recrea diferite obiceiuri, diferite lucruri ale satului tradițional francez. Dar nu mai au de unde, pentru că bătrânii satului din Franța au murit, cei care trăiesc nu mai au nicio tangență cu ceea ce a însemnat lumea arhaică a satului lor. Nu mai are cine să povestească și încearcă să recreeze din diferite benzi filmate ce se mai poate, dar vă dați seama că nu mai ai cum să-l reconstruiești, să-l reconstitui în totalitate. Mai ai fragmente și încerci să promovezi oarecum ceea ce ai avut! Din păcate, se alocă bani foarte mulți și nu mai au cum să salveze ceea ce au avut cândva! (...) Cei care vin de afară, cei care intră în tangență cu viața satului românesc, își dau seama că este atât de bogată, cât de puternică este simbolistica, încât, pur și simplu, nu poate să nu te modifice în trăirile tale. De aceea vedem atâtea culturi care încearcă să ia motivele populare, de la noi, de la sat, și să le introducă în vestimentația lor din zilele noastre. Asta înseamnă că lumea satului e magnifică!"
GALERIE FOTO