Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Politica de utilizare a cookie-urilor | Protectia datelor cu caracter personal

Producători de legume din Ibănești. În vizită la solariile acestora

Producători de legume din Ibănești. În vizită la solariile acestora
FOTO: Vedere cu solariile și culturile agricole ale lui Eugen Dan


Primăvara - răsaduri, apoi ceapă verde, ridichi, spanac, castraveți, ceapă roșie, roșii, ardei, gogoșari și altele. Când ai crede că sezonul e încheiat și producătorii nu mai au ce oferi, ies la iveală murăturile, dulcețurile și zacusca. Întregul an este plin pentru producătorii de legume din Ibănești.

Dana Matei (Ibănești Sat)

Când e vremea culesului, pe tăblița de la poartă oamenii sunt anunțați că pot veni să cumpere. Ei cunosc deja sistemul, se anunța unii pe alții și cererea este mare. Nu trebuie "decât" să fie vreme prielnică agriculturii, dorință și putere de muncă. Anul acesta, fiica cea mare a ieșit în centru, cu ceapă și ridichi în Vinerea Mare și au fost surprinși de cât de mare a fost cererea: "Noi, acasă, nu făceam față să scoatem și să spălăm. Nu mi-au ajuns ceapa și ridichile de Paști! Și solarul ăsta din mijloc a fost plin de ridichi". 

Cu patru solarii și mai multe locuri în care cultivă în aer liber, Dana Matei produce răsaduri, ridichi, spanac, castraveți, roșii, ardei, ardei capia, gogoșari, vinete, ceapă după care începe sezonul produselor conservate: dulceață, zacuscă (de vinete și fasole), murături. "Să ne vedeți cum lucrăm și ne agităm pe aici când facem zacusca. Suntem ca furnicile!". Cererea de zacuscă (făcută la ceaun mare, afară, la foc de lemne) a fost o surpriză, nu se aștepta să aibă o așa mare căutare. 

Eugen Dan (Isticeu - Pe Gropi)

Peste dealurile împădurite, scăldate în lumina după-amiezii, alunecă umbrele difuze ale norilor. În mijlocul lor, într-un colț al nalturii, peisajul a fost modelat de mâna unei familii dedicate agriculturii. "Omul sfințește locul" – este primul lucru care-mi vine în minte când privesc cum  zonele cultivate cu ardei, ceapă, varză, sfeclă, fasole acoperă ca un covor terenul deluros. Pare deopotrivă munca unui agricultor și a unui peisagist.

Seriozitate, muncă multă și dăruire. Calitate. Să câștigi încrederea clientului și să menții standardul ridicat. Să știi să-ți vinzi produsele – acestea sunt lucrurile-cheie, principiile pe care le urmează cu strictețe Eugen Dan, din Isticeu (de pe Gropi). Nu există compromisuri când vine vorba de calitate și niciunul dintre cei patru membrii ai familiei nu fuge de muncă. De altfel, pentru el nici nu poate fi altfel. "Odată ce ai intrat în solarii, nu mai poți să ieși din ele. Și dacă dai dragoste plantelor, îți răspund la fel", spune el. În cele trei solarii și afară, totul este perfect gândit și împărțit, aranjat la linie. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. “Uite-le ce frumoase sunt. E prea fain ca să nu-ți placă, uite ce liniștit ești! Și când vezi atâta frumusețe ce iese din mâna ta, cum să nu-ți simți sufletul plin de bucurie!” 

Cu castraveții sunt pe piață din aprilie deja și de două săptămâni sunt și cu roșiile. Merge cu ele până în luna octombrie, într-o perioadă în care, spune el, nimeni nu mai are castraveți pe piață. "O plantă înseamnă o producție de aproximativ 8 kilograme de roșii", explică, iar în acest moment, ritmul de coacere nu reușește să facă față cererii mari. De parcursul anului, familia iese la vânzare cu răsaduri, roșii, castraveți, ardei, ardei capia, varză, sfeclă roșie, fasole, cartofi, tot ce se poate pune în cele trei solarii și în afara lui. Apoi vine rândul produselor conservate - zacuscă, murături, dulcețuri. Se lucrează intens, la foc continuu, agricultura fiind afacerea întregii familii și inclusiv cei doi băieți lucrează și ies la vânzare cu produsele. Momentan, a preferat solariile, care dau o producție mare, dar se gândește și la o cultură mare, pe suprafețe de hectare (se gândește la plantație, la cultură de cartofi, varză, ceapă, grâu, sfeclă). "Eu acolo tind, nici nu mă gândesc să mă opresc!"

Rahela Molnar, Ibănești Sat

I-ar fi plăcut să aibă la dispoziție mai mult teren și îi pare rău că trebuie să se rezume la o producție mai redusă. Dar chiar și cu o grădină mai mică și-a amenajat două solarii și oamenii vin să cumpere. În primăvară, au mers foarte bine răsadurile (roșii, țelină, ardei, gogoșari, vinete, conopidă), iar anul acesta cererea de roșii este peste așteptări, de aceea se gândește ca anul viitor să să mărească spațiul dedicat acestora. Soiuri de roșii cultivate: inimă de bou, "frunză de cartof", Dulcea de Făgăraș, Rugantino, Roșii negre, Marissa. Visul ei este să se poată extinde și speră să mai găsească teren să lucreze, pentru a avea solarii așa cum își dorește.

Samuel Todoran, Pietricica

A construit un solar impresionant de 30X16 metri, inspirat de cele văzute în străinătate, un solar tip -“hală”, cu aerisire laterală și un tavan intermediar din folie care poate fi tras pentru perioadele reci în care trebuie să încălzească în solarul.

Oferta este diversă, asemănătoare cu cea a celorlalți producători (roșii, castraveți, fasole, ardei etc) și anul acesta au observant o creștere a cererii de roșii de grădină, care anul trecut nu au mers așa de bine.

CALENDAR AGRICOL PENTRU SOLARII

Am rugat-o pe Dana Matei să pună cap la cap, pe luni, un calendar agricol orientativ, cu ceea ce presupune munca la solar pentru a putea ieși constant pe piață cu produse.

 "- Pe la sfârșitul lui septembrie - începutul lui octombrie, cultura se cam încheie. Mai sunt, se mai coc, dar se coc foarte greu și atunci nu are rost să mai ținem ocupat terenul pentru chiar nimica. 

- La sfârșitul lui octombrie - începutul lui noiembrie, depinde de timp, de zile, punem arpagicul pentru ceapă verde, ca să ieșim în primăvară, prin aprilie.

- În ianuarie, seamănăm salata și spanacul. Spanacul se poate și din decembrie pentru că rezistă până la -10...-12 grade. Tot în solar, pe la mijlocul lui februarie, semănă ridichile.

- În seră, care este încălzită, de la mijlocul lui februarie, ne apucăm să semănăm la ardei și gogoșari. (Le pune pe fiecare în alveole, pentru cultura proprie, nu pentru vânzare. Pentru vânzare sunt mai scumpe și face la comandă.  Cererea este mai mare pentru cele semănate în strat tot atunci, la mijlocul lui februarie, în solar).

- În martie, semănăm ceapa, pentru răsadul de ceapă roșie, afară. Prindem câteva zile de soare, semănăm, acoperim cu folie, ceapa nu are probleme. Primele recolte le avem deja din aprilie. Cam de prin 10 aprilie ieșim deja cu ceapa, ridichiile, salata, cu spanacul chiar și mai repede. 

- Dacă punem mai repede castraveți, să ieșim cu castraveți de mâncat, deja prin mai ieșim cu ei.

- În iunie, depinde și de timp, acum deja este iulie, ieșim cu roșiile. Urmează ardeii (capia și gogoșarul sunt acum formați, dar mai trebuie să se coacă)."

- Toamna este sezonul conservelor, așa că peste iarnă au murături, zacuscă, zarzavat pentru ciorbe, sirop, dulceață și bulion.