Marți, 10 martie 2020. Suntem anunțați că vom rămâne acasă pentru un timp. Cât și cum, nu prea știe nimeni. Suspendarea cursurilor fizice, în sălile de clasă, și mutarea lor în mediul online au reprezentat și reprezintă încă provocări uriașe din punct de vedere logistic. Însă, dincolo de aceasta, perioada de izolare pe care cu toții am experimentat-o în ultimele luni și-a pus amprenta asupra noastră
Dascălii au avut multe întrebări, de la cele generale, cum ar fi "cum mă asigur că munca mea aduce valoare și dacă toți elevii învață?” și până la cele specifice perioadei, referitoare la oboseala ochilor după o zi petrecută în fața display-urilor sau la bariera reprezentată de ecranul calculatorului.
Cum să determin copilul să nu iasă afară din casă? Cum să mă port cu copilul meu, când după jumătate de oră petrecută online cu clasa nu mai dorește să participe? Cum pot suplini ca părinte, lipsa interacțiunii cu grupul/ prietenii? Cum să gestionez starea mea de stres, când am și obligații profesionale, dar sunt și părinte? - Sunt doar o parte dintre întrebările puse de părinți.
Nu am avut o strategie construită din timp pentru că nu am avut TIMP! Fiecare pas s-a conturat din mers ca o nevoie de a adapta noul sistem implementat la situații care au apărut pe parcurs, la noi provocări!
Fiind la sfârșitul unui an școlar și al unei perioade de comunicarea intensă pe diferite canale de comunicare cu copiii, părinții, colegii, am obosit cu toții și ni s-a părut că telemunca nu este tocmai ușoară! În această perioadă am lucrat mai mult timp decât într-o zi de școală obișnuită.
În paralel cu deschiderea comunicării, noi toți a trebuit să adunăm resurse, să le selectăm, să aplicăm la diverse webinarii, cursuri online, formări, să citim articole de specialitate, să comparăm alte experiențe de activități online. O multitudine de resurse oferite cu mare generozitate pe toate canalele de comunicare! La un moment dat, a intervenit saturația. Prea mult, prea repede și totuși, un lucru bun pentru fiecare în parte, pentru că am început să fim mai selectivi, să alegem ce este potrivit și să creăm!
În fiecare zi, elevii au fost dornici să se conecteze la lecții, au fost vioi, au pus întrebări, au fost curioși. Pentru ei, ca și pentru noi, este totul nou. Majoritatea elevilor au fost cu noi în fiecare zi, dar sunt și elevi care nu au dorit sau nu au putut intra la lecțiile on-line. Unii au dorit să facă o pauză de școală și această întâmplare care ne-a schimbat viețile a fost o oportunitate pentru ei să ia o pauză MARE, alții nu au avut aplicațiile necesare de a intra on-line sau nu au reușit să se conecteze din prima și au renunțat.
Sunt și copii care nu au telefoane performante sau Internet. Cu ei și părinții lor am reușit să vorbim la telefon, dar cam atât… Este trist că nu reușim să ajungem la fiecare dintre ei, acum, în această epocă super tehnologizată.
Profesorii au fost și ei prinși în această poveste numită ”școala virtuală” cu uneltele tehnologice proprii. De pe laptopurile personale, de pe telefoane, și-au setat zi de zi viața în funcție de nevoile elevilor și ulterior ale propriilor copii și familii. Au muncit mult, foarte mult. Timpul a trecut pe nesimțite. Aproape toată ziua au fost la dispoziția micuților, prinși în avalanșa de întrebări care a invadat whatsapp-ul. Îngrijorările au fost pe buzele tuturor,
Majoritatea părinților au fost alături de copii și profesori, au fost asistenții, profesorii de acasă și colaboratorii noștri de preț. Pandemia i-a adus în situația să se conecteze cu copiii lor cum poate nu au mai făcut-o până acum. Această perioadă i-a readus alături de copiii lor, de învățătorii și profesorii copiilor într-un cadru cu totul nou. Timpul a trecut parcă mai rapid și se simte miros de vacanță. Oare este nevoie de vacanță după școala on-line? Da! O așteptăm mai mult, dornici să avem puțin timp doar pentru noi. Totul a venit rapid și ne-a prins în iureșul ”facem tot ce putem și învățăm” ca să fie bine pentru copiii noștri.
Vacanța este altfel în acest an, mai tristă, cu gândul la ce a fost înainte, dar și la viitor. Este nevoie de vacanță, dar o vacanță pe timp de pandemie nu am mai trăit până acum!.
Când intru în școlile noastre din comună mă cuprinde un sentiment amestecat, de tristețe, dar și de speranță… Acum le lipsește zumzetul de copii, le lipsește viața, dar MÂINE va reveni totul la normal, nu știu sigur ce va însemna din toamnă acest normal..
Poate este timpul să reflectăm, mai mult ca oricând, la cât de importantă este educația și cum se vede și se simte asta în momente de răscruce: în modul în care ne organizăm, deciziile pe care le luăm, profesionalismul, omenia și empatia noastră.
Este momentul să reflectăm la tot ce s-a întâmplat în această perioadă și să dăm școlii și educației întâietate. Avem nevoie de încredere,
Vreau să vă mulțumesc fiecăruia în parte: părinți, elevi și dascăli pentru tot. Vă felicit pentru munca depusă și să vă asigur de aprecierea mea.
Deoarece ar fi fost ciudat să avem o festivitate de premiere online am decis ca odată cu deschiderea anului școlar 2020 - 2021, în septembrie să organizăm și festivitatea de premiere pentru acest an școlar.
La final, vă doresc vacanță plăcută, să ne întâlnim în siguranță, iar elevilor de clasa a VIII –a le doresc mult succes la examenele care-i așteaptă!
Cu respect și apreciere, profesor Ingrid Dan,
Director Școala Gimnazială Ibănești"
Povestea de seară
Zilnic După ora 17.00Festival de pricesne, 1 martie, Ibănești
1 Martie 16.00Spectacol de Crăciun, organizat de Școala Gimnazială Ibănești
19 Decembrie 2019 16.00Aniversare Asociația Comunelor Europene
august 2019 13:00Duminică, 20 octombrie, spectacol dedicat persoanelor vârstnice - Căminul Cultural din Ibănești Pădure, de la ora 13.00
20 Octombrie 2019 13:00Festivalul Văii Gurghiului, 2019
16-18 August 2018 După ora 17.00"Sunt suflet în sufletul neamului meu" - concurs de recitare poezie patriotică, Ibănești, ediția a II-a
14 mai 2019 13:00Festivalul de pricesne și cântări bisericești, ediția 2019
10 martie 2019 16.00Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă 2018
26 Decembrie 2018 16:00Centenarul Marii Uniri, 1918-2018!
30 Noiembrie 2018 12:00Duminică, 14 octombrie 2018, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
14 Octombrie 2018 13Festivalul de pricesne și cântări bisericești
18 Februarie 2018 16:00Festivalul Văii Gurghiului
17-19 August 2018 După 17.00Duminică, 1 octombrie 2017, spectacol dedicat persoanelor vârstnice
1 Octombrie 2017 14:00Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă 2017
26 Decembrie 2017 16:00