Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Politica de utilizare a cookie-urilor | Protectia datelor cu caracter personal

Culesul afinelor e în toi în Ibănești

Culesul afinelor e în toi în Ibănești
FOTO: Culesul afinelor e în toi în Ibănești


Sezonul afinelor e în toi. În funcție de soiul ales de Mircea Suceava, Horațiu Todoran și Dorin Feier, o parte, mai timpurii, s-au copt deja și au fost culese, pentru altele, perioada de recoltare este chiar acum, iar un soi mai are puțin de așteptat, până la începutul lunii august. 

Când Mircea Suceava și Horațiu Todoran au început cultura de afine, în 2017, terenul pe care acum se văd rândurile de afine era plin de arbuști, aproape se împădurise. L-au curățat, au scos rădăcinile, au băgat buldoexcavatorul și, în cele din urmă, au reușit să îl pregătească pentru cultura de afine. În prezent, cultivă împreună, pe 1,7 hectare, două soiuri de afine, iar producția este de "aproximativ un kilogram jumătate - două kilograme pe plantă", estimează Mircea Suceava. Primăvara aceasta au investit într-o plasă contra grindinei, care anul trecut le-a făcut pagube mari și, cât de cât, mai oprește și graurii care sunt atrași de fructe.

Perioada de cules a afinelor diferă în funcție de soi: o parte din ele, timpurii (deși anul acesta perioada ploioasă le-a cam întârziat), au fost deja culese și au mai rămas puține, iar celelalte sunt încă verzi și fructul trebuie să se mai dezvolte. Dar, printre ele, unele boabe răzlețe au început să prindă culoare. În scurt timp, va veni și sezonul lor.
Contact Horațiu Todoran - 0766366545

Muncă și răbdare

Primii ani sunt anii de dezvoltare a plantelor și a sistemului radicular al acestora, nu se poate vorbi de producție. Treptat, însă, lucrurile se schimbă. Este de mare ajutor și solul cu PH 5,6, afinele având nevoie de un sol acid. Plantele se pun pe biloane, care se acoperă cu folie neagră și fiecare bilon are sistem de irigație.

De asemenea, lucrările la afine au un calendar bine stabilit: în momentul de repaos vegetativ, este obligatorie curățarea (tăierea), pentru a crește producția si calitatea fructelor de afin, sunt câteva perioade clare de tratament, mai este și cositul și, în plus, se dă o luptă constantă împotriva răzătoarelor.

La cules

La Dorin Feier, activitatea este în toi. Afinele, dintr-un soi aflat la mijloc din punct de vedere al perioadei de recoltare, s-au copt și se culeg chiar în aceste zile. Proaspăt cules, bobul este plin de savoare și dulceață și are o aromă răcoritoare. "Păstrăm în congelator, facem dulceață, sirop, dar și compotul de afine este foarte bun", spune Dorina Feier

În afară de tura din această zi, au mai avut de cules în urmă cu o săptămână, iar în câteva zile, se vor coace din nou alte afine. Lădițele se umplu văzând cu ochii. Lucrează cu toții, inclusiv mezina familia, Doriana, care-și umple găletuța colorată, de jucărie. Au și ajutoare: unii culeg, apoi afinele ajung la cântărit, pentru că toate trebuie să aibă o anumită greutate, se pun în lădițe din carton și se încarcă în mașina care le va duce la firma care le colectează. Se lucrează repede și, în câteva zile, o vor lua de la capăt.
Contact Dorin Feier - 0763667396