SUMAR
Ibănești
2°C
ninsoare
Luni
4/3°C
Marți
6/2°C
Miercuri
3/2°C
Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Ibănești, pentru perioada 2021-2027
I. Contextul strategic
Strategia „Europa 2020” are ca obiectiv general transformarea UE într-o economie inteligentă, ecologică și favorabilă incluziunii, pentru a oferi un nivel ridicat al ocupării forței de muncă, al productivității și pentru a asigura coeziunea economică, socială și teritorială. Cele trei priorități stabilite în cadrul acestei strategii sunt:
- Creștere inteligentă
- Creștere durabilă
- Creștere favorabilă incluziunii sociale.
Țintele asumate prin Strategia Europa 2020 cuprind:
- rata de ocupare a populației cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani de 75%
- nivelul investițiilor în cercetare și dezvoltare de 3% din PIB-ul Uniunii Europene
- obiectivul 20/20/20 în materie de energie și schimbări climatice:
- emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% sub nivelul înregistrat în 1900
- 20% din energia produsă să provină din surse regenerabile
- creșterea cu 20% a eficienței energetice
- rata de părăsire timpurie a școlii sub 10%
- ponderea tinerilor cu vârsta între 30-34 ani, absolvenți ai unei forme de învățământ terțiar, de cel puțin 40%
- scăderea numărului de persoane expuse sărăciei cu 20 de milioane.
Strategia include 11 obiective tematice care se doresc a fi realizate în perioada 2014-2020:
- Întărirea cercetării, dezvoltării tehnologice și a inovării
- Îmbunătățirea accesului la și a utilizării și calității tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor
- Creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii
- Sprijinirea tranziției spre o economie cu emisii scăzute de carbon în toate sectoarele
- Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor
- Protejarea mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor
- Promovarea transportului durabil și eliminarea blocajelor în rețelele cheie
- Promovare ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă
- Investiții în competențe, educație și învățare continuă
- Promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei
- Îmbunătățirea capacității instituționale și a eficienței în administrația publică
II. Viziunea și obiectivele de dezvoltare
În anul 2027, locuitorii comunei Ibănești vor beneficia de acces la infrastructură și servicii publice de o calitate similară cu cea din mediul urban, precum și de o economie diversificată și competitivă, care vor face comuna mai atractivă pentru noi locuitori, pentru cetățenii plecați actualmente în străinătate sau în alte zone din țară, pentru investitori și turiști. În acest context, comuna Ibănești se va plasa în topul primelor 10 comune din județul Mureș, din perspectiva calității vieții.
Atingerea acestor deziderate la orizontul anului 2027 implică un efort de durată, astfel încât pentru perioada acoperită de prezenta strategie s-au stabilit următoarele ținte strategice, fiecare corespunzând unei priorități:
➢ Ținta 1: Infrastructură și servicii publice la standarde urbane, care să facă comuna atractivă pentru locuitori, investitori și turiști (corespunde Priorității nr. 1)
Scurtă descriere: În anul 2027, locuitorii comunei și agenții economici din zonă vor avea acces la rețele de alimentare cu apă, canalizare, gaze naturale, iluminat public la aceeași parametrii de calitate ca și cei întâlniți în orașele din județul Mureș. Acest lucru va implica un efort investițional public de amploare, realizat cu fonduri de la bugetul de stat, de la cel local, din fonduri europene, dar și private. Aceste investiții vor permite locuitorilor să beneficieze de condiții de locuire la standarde contemporane și vor descuraja migrația. De asemenea, investitorii vor beneficia de toate condițiile de bază pentru a realiza investiții la nivel local.
Pe lângă infrastructura de bază, cetățenii vor beneficia și de acces îmbunătățit la infrastructură și servicii educaționale, medicale, sociale și culturale. Propriu-zis, se vor realiza investiții în grădinițe, școli, servicii sociale, cămine culturale, biblioteci. Acestea vor avea un impact major asupra calității vieții, din perspectiva nivelului de instruire al forței de muncă locale, a stării de sănătate, a incluziunii sociale sau a oportunităților de petrecere a timpului liber. În acest context, tot mai mulți locuitori vor prefera să se stabilească în comună, reducându-se astfel interesul pentru migrația internă și externă.
➢ Ținta 2: O economie locală diversificată, capabilă să facă față competiției de pe piața europeană, și mai multe locuri de muncă la nivelul comunității (corespunde
Priorității nr. 2)
Scurtă descriere: La nivelul anului 2027, comuna Ibănești va avea o economie locală mai diversificată, ceea ce va presupune o creștere a ocupării în industrie și servicii, în defavoarea activităților informale tradiționale. Aceasta va însemna venituri mai mari și mai sigure pentru forța de muncă locală, mai multe locuri de muncă pentru cetățenii din zonă, dar și încasări sporite la bugetul local. Această țintă va fi atinsă prin susținerea unor activități non-agricole, precum industria prelucrătoare (mai ales în domenii de specializare locală precum industria alimentară și de prelucrare a lemnului), turismul și activitățile recreative, serviciile pentru populație, construcțiile sau meșteșugurile.
Vor fi sprijinite, prin pârghiile de care dispun autoritățile locale (de ex. reglementări urbanistice, reduceri la plata taxelor și impozitelor locale pentru anumite investiții care generează multe locuri de muncă, reducerea birocrației, promovarea zonei ca destinație de afaceri etc.), atât demersuri antreprenoriale locale, cât și investiții străine.
➢ Ținta 3: Acces facil și mobilitate ridicată a persoanelor (locuitori, turiști) și mărfurilor (corespunde Priorității nr. 3)
Scurtă descriere: La nivelul anului 2027, comuna Ibănești va beneficia de o rețea de drumuri locale și poduri moderne, precum și de o conectivitate îmbunătățită la rețeaua rutieră majoră de la nivel județean, la centrele urbane și la arealele rurale din zonă.
Localnicii vor avea alternative sigure și atractive de deplasare nemotorizată (pe jos sau cu bicicleta), putând să se deplaseze mai repede, mai sustenabil și mai sigur, prin investiții în trotuare și podețe. Efectele acestor investiții se vor răsfrânge asupra atractivității comunității pentru locuitori, investitori și turiști, în condițiile în care relativa izolare geografică reprezintă actualmente un punct slab al comunei.
➢ Ținta 4: Comunitate locală sustenabilă, prietenoasă cu mediul înconjurător și adaptată la schimbările climatice (corespunde Priorității nr. 4)
Scurtă descriere: La orizontul 2027, comuna Ibănești va fi mai bine adaptată la schimbările climatice ale căror efecte sunt tot mai evidente chiar și în zonă, mai ales prin măsuri care să vizeze scădere riscului de manifestare a unor inundații sau alunecări de teren de amploare (de ex. prin decolmatarea cursurilor de apă). Prin apartenența la structura asociativă existentă la nivel județean, comuna va beneficia de un sistem integrat de management al deșeurilor, de la colectare (inclusiv selectivă), la transport, transfer, sortare și eliminare prin depozitare ecologică. O atenție deosebită se va acorda reducerii consumurilor de energie la nivelul clădirilor publice și private, precum și valorificării unor resurse regenerabile de energie (de ex. biomasă lemnoasă), cu condiția ca aceasta să nu conducă la afectarea factorilor de mediu din zonă.
➢ Ținta 5: O administrație publică locală apropiată de nevoile cetățenilor, eficientă și proactivă (corespunde Priorității nr. 5).
Scurtă descriere: La nivelul anului 2027, Comuna Ibănești va beneficia de o administrație publică locală consolidată, din punct de vedere al resurselor umane, financiare și informaționale. Astfel, pe lângă faptul că localitatea va dispune de o strategie de dezvoltare locală și de un plan urbanistic general, veniturile la bugetul local vor cunoaște o creștere semnificativă, mai ales prin atragerea de investiții private la nivel local (sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit), de fonduri europene și de la bugetul local. Aceasta va permite nu numai realizarea mai mult investiții, ci și investiții în resursa umană din administrație. O atenție deosebită se va acorda, în continuare, structurilor asociative și parteneriatelor cu alte instituții sau organizații din țară și străinătate, dar și continuării procesului de informatizare a serviciilor publice furnizate. De asemenea, administrația va realiza demersuri pentru o mai bună comunicare cu cetățenii și cu mediul de afaceri local, de exemplu prin eforturi mai eficiente de consultare publică.